Kerülje ezeket a légitársaságokat!

2013.07.10. 16:59

Főként afrikai és ázsiai légitársaságoktól célszerű óvakodnia az utasoknak, közülük közel 300-at sorol fel az EU legfrissebb feketelistája, közölte a Napi Gazdaság.

Kattintson ide a teljes listához.

A magyar nyelvű lista első része az EU-ból teljes mértékben kitiltott légitársaságokat sorolja fel, míg a második része azokat, amelyek repülhetnek ugyan, de csak az unióból nem kitiltott, a biztonsági követelményeket teljesítő cégek kölcsöngépeivel, kölcsönzött személyzetével, karbantartásával és biztosításával.

Az EU aktualizált repülésbiztonsági listáján a következő 20 országban engedélyezett légi fuvarozóknak csaknem mindegyike - összesen 278 légitársaság - szerepel (ezekkel szemben teljes működési tilalom van érvényben az Európai Unióban): Afganisztán, Angola, Benin, Dzsibuti, Egyenlítői Guinea, Eritrea, Fülöp-szigetek (egy légitársaság kivételével), Gabon (három, korlátozások és feltételek mellett üzemelő légitársaság kivételével), Indonézia (5 légitársaság kivételével), Kazahsztán (egy, korlátozások és feltételek mellett üzemelő légitársaság kivételével), Kirgizisztán, Kongói Demokratikus Köztársaság, Kongói Köztársaság, Libéria, Mozambik, São Tomé és Príncipe, Sierra Leone, Szudán, Szváziföld és Zambia. A lista két további légitársaságot is tartalmaz: a suriname-i Blue Wing Airlinest és a ghánai Meridian Airwayst, így a teljes tilalom alá tartozó légi fuvarozók száma 280 összesen.

Emellett a lista feltüntet tíz olyan légi fuvarozót is, amelyre működési korlátozások vonatkoznak, és amelyek működése az Európai Unióban szigorú feltételekhez van kötve. Ezek a következők: a már említett kazahsztáni Air Astana, a gaboni Afrijet, a Gabon Airlines és a szintén gaboni SN2AG, az észak-koreai Air Koryo, a ghánai Airlift International, a Comore-szigeteki Air Service Comores, az Iran Air, az angolai TAAG Angola Airlines és az Air Madagascar.