Kicsit gyorsult az infláció

2013.07.11. 09:13 Módosítva: 2013.07.11. 10:00

A májusi 1,8 százalékról 1,9 százalékra gyorsult júniusban a fogyasztói árak éves drágulási üteme; havi szinten az infláció 0,2 százalék volt – közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az éves árváltozás üteme megfelel az elemzői várakozásoknak. A KSH közleményében kiemelte: továbbra is a háztartási energiaárak jelentős mérséklése miatt alacsony az infláció éves üteme. Mináry Borbála, a KSH statisztikusa szerint júniusban a szolgáltatások és az élelmiszerárak, ezen belül egyes gyümölcsök és a repülés drágultak.

Tovább emelkedhet

Az infláció az üzemanyagáraknál jelentkező bázishatások, valamint a dohánytermékek kiskereskedelmi árrésének emelése miatt enyhén 2 százalék fölé emelkedhet a következő hónapokban, de augusztustól újra csökkenhet a palackos gáz, a víz-, csatorna és szemétszállítási díjak csökkentése miatt - mondja Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Az infláció szeptemberig újra 2 százalék alá mehet, nagyrészt az üzemanyagárak tavaly őszi meredek emelkedése miatt. Az élelmiszerárakra nézve enyhülő nyomást jelenthet a mezőgazdasági termelői árak mérséklődése, valamint a nemzetközi gabonaárak meredek zuhanása is, ami később akár lefelé mutató meglepetést is okozhat, amit a tavalyinál jóval kedvezőbb terméseredmények is támogathatnak.

Az MNB-nek ez mozgásteret ad

Az idén 2,1 százalék, jövőre 2,9 százalék lehet az átlagos infláció, nem számolva a várható továbi háztartási energiaár csökkentéssel. Mivel az infláció várhatóan az egész év során bőven a 3 százalékos inflációs cél alatt maradhat, a kamatcsökkentési ciklus folytatódhat.