Elkobozzák az orosz akadémia vagyonát

2013.07.15. 07:21

Fontos lehetővé tenni, hogy a tudósok a tudományra és a kutatásra összpontosítsanak, és megkíméljük őket az olyan jelentéktelen dolgoktól, mint a javak és közművek igazgatása − jelentette ki Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, megindokolva az intézmény vagyonának elvételét jelentő átszervezést.

Óriási, még a szovjet időkből öröklött vagyonról van szó, köztük hatalmas ingatlanokról, amelyek bérbe adása tette lehetővé az akadémia fennmaradását a kilencvenes években. Mint Dmitrij Livanov oktatás- és tudományügyi miniszter közölte, egy új kormányhivatalt hoznak létre ezek igazgatására. Az akadémia az államtól 2000-ben 6,1 milliárd rubelt (185 millió dollár) kapott, tavaly pedig már 65 milliárdot (2 milliárd dollár), írja a Napi Gazdaság.

Most az átszervezés keretében nemcsak az eddig biztos anyagi hátteret jelentő ingatlanokat veszik el, de összevonják a tudományos akadémiát az eddig független mezőgazdaságival és orvosival. Három további akadémia: az építészeti, az oktatási és a szépművészeti elveszíti autonómiáját és közvetlen állami irányítás alá kerül − írta a The Moscow News. A tudósok tiltakozásának leszerelésére Livanov azt ígérte, hogy a jelenleg 10−50 ezer rubeles akadémikusi fizetéseket 100 ezer rubelre emelik.

A reform bejelentésére azt követően került sor, hogy a kormány részéről az utóbbi időben számos bírálat érte a tudományos akadémiát, amelyet ezek szerint a gerontokrácia jellemez, fenntarthatatlan és nincs jövője, nem eléggé hatékony.

A törvény elfogadása ellen több mint ezer tudós tiltakozott Moszkvában és Szentpétervárott, követelve a szavazás elhalasztását. Az ellenzéki liberális Jabloko párt tanácsadója, Alekszej Jablokov neves akadémikus úgy nyilatkozott, hogy a kormány terve nem a tudomány érdekét, hanem valakik gyors meggazdagodását szolgálja.

Mint a RIA Novosztyi hírügynökség írta, Livanov ezzel szemben azt állította, hogy a jövőben az akadémiai ingatlanokat tudományos célra fogják használni. Az akadémiai kutatók úgy döntöttek, hogy ha a törvény mindhárom olvasatán átmegy és elfogadják, országos tiltakozást indítanak. "A tudósok általában törvénytisztelő emberek és általában nem vonulnak az utcára, de Livanov és társai erre sarkallják őket" − mondta Viktor Kalinuskin, az akadémiai szakszervezet vezetője.

Ringbe szállt maga Vlagyimir Putyin államfő is, aki közölte, hogy szó sem lehet a reform elhalasztásáról, de felajánlotta, hogy nagyobb hatáskört adnak az akadémia elnökének és növelik a kutatásra szánt támogatásokat. Emellett kivették a törvényjavaslatból azt a passzust, amely lehetővé tette volna a tudományos akadémia felszámolását. A duma első olvasatban mindössze a szükséges minimumnál nyolccal több szavazattal fogadta el a törvényjavaslatot.