Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Ősszel lelép az IMF

2013.07.15. 23:33 Módosítva: 2013.07.15. 23:35

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem keres utódot budapesti irodájának élére, miután az idén augusztus végén lejár a jelenlegi vezető, Iryna Ivaschenko mandátuma – közölte az IMF hétfőn az MTI-vel.

A szervezet közlése szerint Christine Lagarde vezérigazgató megkapta Matolcsy György hétfői levelét, amelyben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az IMF budapesti irodájának bezárását kezdeményezte.

Matolcsy György a lépést azzal indokolta, hogy Magyarország várhatóan még az idén előtörleszti a Valutaalaptól 2008-ban felvett hitelét. A jegybank közleményében úgy fogalmazott: „2013 elején befejeződött az IMF úgynevezett Post-Program Monitoring eljárása, valamint Magyarország tartozása az IMF-kvóta 200 százaléka alá csökken, ezért nem indokolt az IMF budapesti irodájának további fenntartása".

Az IMF hétfői közlése szerint mivel Iryna Ivaschenkónak, az IMF magyarországi képviseletvezetőjének a megbízatása augusztus végén lejár, és az IMF az országok hatóságainak meghívására van jelen a tagországban, a szervezet nem keres utódot Ivaschenko helyére.

A Valutaalap a rendszeres kétoldalú konzultációk keretében folytatni szeretné az együttműködést Magyarországgal, ugyanúgy, mint a többi tagállammal – zárul az IMF közleménye.

Régi ellenség

Minimum évi százmilliárd forintot buktunk azon, hogy tavaly és tavalyelőtt csak blöffből akartunk megállapodni az IMF-fel. Külön nevetséges volt, hogy az első segélykérésünk előtt Matolcsy még kifejezetten ellenük akarta hangolni a gazdaságpolitikánkat.

Később egy évig próbáltuk hitegetni a világot, hogy mi komolyan törekszünk a megállapodásra, miközben bizonytalanabb volt a világgazdasági környezet. Az IMF-nek hivatalból muszáj volt komolyan foglalkozni a kérésünkkel.