Szeptembertől jönnek az új pénztárgépek

2013.07.17. 16:47
Szeptember 1-től ellenőrzi a NAV az új pénztárgépek meglétét a boltokban. Varga idénre a tervezett bevétel felét, 45-50 milliárd forintot várja az átállás miatt. A NAV oldalán találhatják majd meg a megbízható gyártókat a kereskedők. Az NGM pedig kedvezményes hitellel akarja piacra lépésre buzdítani a gyártókat.

Július elején három, a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal online adatkapcsolatra képes pénztárgép kapta meg az engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól, így megkezdhették a gépek gyártását és forgalmazását - mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közös sajtótájékoztatóján.

A miniszter elmondta: az említett három szereplőn kívül még hét céggel tárgyalnak jelenleg, ha ők megkapják a hivatalos engedélyeket, akkor megkezdhetik a gyártást.

Megvédenek a kontároktól

Varga elmondta, hogy az MKIK segítségével szeretnék a a vállalkozókat informálni azzal kapcsolatban, hogy kik a a megbízható gyártók, ezért egy kamarai ajánlást építenek be, ami biztosítja, hogy nem csalóval, kontárral állnak szemben, amikor pénztárgépet vesznek. A megbízható, biztos háttérrel és lefedettséggel rendelkező gyártók listáját a NAV honlapján lehet majd elérni. Parragh László, az MKIK elnöke szerint erre azért van szükség, mert úgy tudják, vannak csalók a piacon, akik az átálláson akarják megszedni magukat.

"Nagyon nagy lépés lesz ez az adózás történetében, az intézkedés következtében egy nagyon hatékony adózási rendszer kialakulását várjuk" - mondta Parragh. Az MKIK a zökkenőmentes átállás érdekében közel 400 ezer vállalkozásnak küldte el az átállásról szóló információkat.

Kedvezményes hitelt kapnak a gyártók

Parragh a gépek árával kapcsolaban elmondta, hogy eleinte gondolkodtak azon, hogy legyen-e hatósági ár, de aztán a piaci megoldás mellett döntöttek az állami helyett, és remélik, hogy így olcsóbb lesz az átállás a kereskedőknek. Az MKIK elnöke arra hívta fel a gyártók figyelmét, hogy a mostani változás átrendezi a piacot, így hosszú távon gondolkodva jobban járhatnak a váltással, mintha hirtelen akarnák megszedni magukat.

Varga szerint a gyártóknak viszont kockázatot is jelent az átállás, mivel nem lehetnek biztosak abban, hogy a gyártás megkezdése esetén lesz-e elegendő kereslet a termékeikre. Ezért kedvezményes hitelt hoznak létre, hogy a piacot átlendítsék ezen a félelmen. "Nagyjából 100 milliós hitelállományról van szó, amit kereskedelmi bankok is kiadhatnának, amelyet a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül lehet majd elérni" - mondta Varga.

Elhúzódott az átállás

A parlament 2012 végén fogadta el azt a törvényt, ami megágyaz annak az első Matolcsy-csomagban bejelentett eljárásnak, miszerint 2013-tól az ország összes pénztárgépe állandó kapcsolattal csatlakozik majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszerébe. Varga azt mondta, idénre eleinte még 95 milliárdot vártak, de mivel a szoftverfejlesztések később készültek el, két hónapos csúszás alakult ki. A miniszter szerint így idénre kb. 45-50 milliárd bevétel várható a pénztárgépekből.

Az NGM arra számít, hogy összesen körülbelül 250 ezer pénztárgépet cserélnek majd le. A helyettes államtitkár korábban közölte: reális esély van arra, hogy augusztus 31-ig az érintettek át tudnak állni az online adatkapcsolatra képes pénztárgépekre. Az átállás határideje egyébként kezdetben még húsvét volt, a megfelelő pénztárgépek beszerzésének nehézségei miatt viszont folyamatosan elhúzodott a határidő.
 

Még nem fognak büntetni

A cserére kötelezetteknek a NAV-nál be kell jelentkezniük, illetve be kell jelenteniük támogatási igényüket. A pénztárgép cseréhez az 500 millió forintnál kisebb árbevételű vállalkozások támogatást igényelhetnek, legfeljebb öt gép erejéig, pénztárgépenként 50 ezer forint összegben. Varga szerint ezek a igénylések a NAV-nál soron kívüliek lesznek. A miniszter azt is elmondta, hogy reményeik szerint ennek az összegnek elégnek kell lennie az átálláshoz. A kérelemre a NAV öt napon belül válaszol, ezzel lehetővé válik, hogy a pénztárgéphasználatra kötelezettek megrendeljék valamelyik engedélyezett gépet.

Az adóhatóság nem fog szankcionálni augusztus 31-e után, ha a kereskedők, vendéglátósok, szolgáltatók igazolni tudják, hogy érvényes megrendelésük van új pénztárgépre, és a gyártó a szállítást vissza is igazolta, de önhibájukon kívül mégis kicsúsztak a határidőből, vagy ha NAV-nak támogatási kérlmet küldtek. Az ellenőrzéseket azonban megkezdi a NAV szeptember 1-jétől, és elfogadható igazolás híján büntet is, érdemes tehát minél hamarabb megrendelni a szükséges gépeket.