Luxusélet 390 évnyi átlagfizetésért

2013.07.18. 15:23
Keményen kell dolgoznia annak, aki a főváros legdrágább ingatlanjai közül szeretne válogatni. Utánajártunk, hogy mennyi az annyi, és hol élnek az igazán gazdagok. A legdrágább ház, amibe belefutottunk, egy luxusvilla volt helikopterleszállóval, a másik egy jóval szerényebb, 680 milliós lakás a harmadik kerületben.

A luxuskategória legjobbjai természetesen a budai oldalon épülnek. Felkerestük az egyik legdrágább ingatlant a Hegyvidéken, egy hárshegyi kastélyt.

A kiváló panorámájú épület cégközponttá, társasházzá, hotellé, sőt akár klinikává alakítható. A 2095 négyzetméter alapterületű épületegyüttes háromszintes, tartozik hozzá teremgarázs és felszíni parkoló, valamint az épület tetején helikopter-leszállópálya. A luxuslakást több mint egymilliárd forintért kínálja a Duna House.

De ez még nem a luxus teteje, mert az Otthontérkép szerint a főváros legdrágább eladó lakása a több mint 2 milliárd forintos svábhegyi villa.

Közel 3 millió forintos négyzetméterára a környék átlagárának több mint a hétszerese. A villakomplexum két épületből áll, mindkét tömb liftes, tucatnyi hálószobával, saját fürdőszobákkal és gardróbokkal. A garázsban nyolc autó fér el kényelmesen. A személyzet egy külön összkomfortos lakásban lakik. Nem tudni, mióta vár a villa vevőre.

Ezt a harmadik kerületi luxuslakást már jóval szerényebb áron, mindössze 680 millió forintért kínálták, de várhatóan ennél lejjebb viszik majd az árát.

Ehhez képest a legjobb adottságú belvárosi luxuslakások négyzetméterára csak egymillió forint körüli.  Az új lakóparkok főleg az ötödik és a hatodik kerületben épülnek, kialakításukat a fiatal menedzserek igényeire szabják. Ők már nem tekintenek vonzónak egy lepukkant villát valami budai zöldöveztben, mert szép a kilátás az omladozó teraszról. A belvárosi felsőkategóriás lakások bérbeadását és eladását azonban a parkolási helyzet nehezíti, mert a luxusingatlanba költözők autóikat nem szeretnék az utcán hagyni. A belvárosban viszont nincs elég garázs vagy parkolóház, ezért megépítésük jócskán megdrágítja a beruházást.  Szingapúrban ezt a problémát úgy oldották meg, hogy a felhőkarcolókba külön felvonó viszi fel a luxuskocsikat egy szoba méretű, a lakóval egy szinten lévő „garázsba”. Így a Lamborghiniket a nappaliból lehet szemmel tartani.

Az elérhető luxus

A tehetősek legdrágább és legkedveltebb kerülete Budapesten továbbra is az első, második, ötödik és tizenkettedik kerület. Ezekben a kerületekben az országosnál stabilabbak az árak, és vannak lakástípusok, melyek jóval kevésbé voltak érzékenyek az általános árzuhanásra.

A legdrágábbnak számító második kerületben tavaly 23 millió forintot fizettek a vevők átlagosan egy lakásért, és itt volt a legnagyobb az értékesített lakások mérete is. A második kerületet a tizenkettedik és az ötödik követi, 318 ezer, illetve 305 ezer forint átlagos négyzetméterárral.