Rekordon a rossz hitelek és az államadósság

2013.07.18. 12:21

Májusban ismét nőtt a spanyol bankok nem teljesítő hiteleinek állománya, és csaknem elérte a múlt év végi csúcsot annak ellenére, hogy Spanyolországban december elején létrehozták az úgynevezett "rossz bankot", a SAREB-et, amely azonban továbbra sem hozta meg a várt eredményt.

A központi bank csütörtökön publikált adatai szerint a bankok nem fizető hitelállománya az összes hitelen belül 11,2 százalékra emelkedett májusban az előző havi 10,9 százalékról, és ezzel igen közel került a rekordnak számító novemberi 11,4 százalékhoz, amit a SAREB közvetlen felállítása előtt mértek. Azóta a rossz hitelállomány hol csökkent, hol nőtt.

A jegybank adatai szerint a késedelmesen fizetett hitelek állománya 170,3 milliárd euró volt májusban az áprilisi 167,1 milliárd euró után, míg novemberben 191,6 milliárd eurót tett ki.
Az állami "rossz bank" létrehozatala volt a feltétele annak, hogy a spanyol bankszektor egy mentőcsomag keretében támogatást kapjon az Európai Unió állandó mentőmechanizmusától.

A rossz hitelállomány csaknem tízszeresére nőtt 2007, azaz röviddel a spanyol gazdasági válság kezdete óta. Az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságában az ingatlanpiac összeomlása indította el a válságot, ami megrázta az ország bankrendszerét. A helyzetet rontja a 27 százalékhoz közelítő munkanélküliség, miközben a korábbi életszínvonalukhoz képest nagyobb terheket rónak a lakosságra a megszorító intézkedések is.

Szerdán jelentették be, hogy rekordszintre emelkedett a spanyol államadósság májusban. Az ország jegybankjának adatai szerint májusban az államadósság 23,3 milliárd euróval történelmi csúcsra, 937,3 milliárd euróra nőtt, ami a hazai össztermék (GDP) 89,5 százaléka. A kormány azzal számol, hogy az év végén az államadósság a GDP 90,5 százalékára emelkedik, elemzők szerint nagyobb is lehet.