Vallással harcolnak az áramlopás ellen Pakisztánban

2013.07.22. 13:33

Végső kétségbeesésében a hívek lelkiismeretéhez fordult segítségül az egyik pakisztáni energiavállalat, amelynek bevételeit jócskán megnyirbálták az áramlopások. A muszlim böjti hónap, a ramadán alatt a pesavari áramszolgáltató (Pesco) egész oldalas újsághirdetésekben hívta fel a hívők figyelmét arra, hogy a villanyóra átállítása és a számlák nem fizetése bűn.

„Böjtölj, fizesd a zakatot (alamizsnát), segíts a szüleidnek, és tedd mindezt annak tudatában, hogy legálisan világít neked a villany” – szól az egyik hirdetés. „Az imámok szerint a lopott villanyfénynél elkövetett jótettek az iszlám törvényei ellen valók, hagyjunk hát fel az áramlopással, és készüljünk az utolsó ítélet napjára” – mondja egy másik.

Energiaválságban az ország

A 180 millió lakosú Pakisztán történetének legsúlyosabb energiaválságát éli, és egyre elterjedtebb jelenség az áramlopás. Ez vagy egy közvetlenül az áramforrásra csatlakozó kampó segítségével, vagy a villanyórák különféle blokkolásával történik, de az is előfordul, hogy a helyiek egyszerűen megvesztegetik az áramszolgáltatók alkalmazottait.

Ravalpindiben számos családnál bevett szokás, hogy havonta 1000 rúpiát (körülbelül 10 dollárt) adnak a villanyóra-leolvasóknak, hogy számlájuk soha ne haladja meg a 10 dollárt – magyarázza a helyi Aftab Ahmed. „Korábban 3-4 ezer rúpia volt a havi számlám, de amióta a szomszédom bemutatott a leolvasónak, soha nem fizetek 700 rúpiánál többet” – meséli Safik Ahmed.

A helyzet komolyságára való tekintettel Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök kampányt indított az áramlopások visszaszorítása érdekében, de mivel a tolvajok gyakran a szolgáltatók munkatársaival szövetkeznek, egyre nehezebbé válik kézrekerítésük. Ráadásul egyre gyakoribbak az áramkimaradások. Egyes távoli falvakban a lakosok a forró nyári hónapok alatt kénytelenek akár a nap 20 óráját áram nélkül tölteni. A szolgáltatás kiszámíthatatlansága pedig nem fogja meggyőzni a pakisztániakat az áramszámlák befizetésének szükségességéről.

Mínusz 2 százalék GDP évente

Az energiaválság kihat Pakisztán gazdasági teljesítményére is, és legalább két százalékponttal csökkenti az éves növekedés ütemét, hiszen az üzemeknek rendszeresen le kell állniuk az áramkimaradások miatt.  Eközben az energiaszektor mintegy ötmilliárd dolláros adósságállománnyal rendelkezik, amelyhez az előállítási költségénél alacsonyabb áron eladott áram, valamint a lopások is nagyban hozzájárulnak – mutat rá Havaja Mohammad Aszif víz- és energiaügyi miniszter.

„A tolvajok a termelésünk 30 százalékát megcsapolják” – panaszolja a karacsi áramszolgáltató egyik mérnöke. Azonban a szolgáltatás ingadozó színvonalába belefáradt embereket a fenti adatok nem zavarják.

Az Afganisztánnal határos, elzárt északnyugati törzsi területeken élők szinte születési előjoguknak tartják az áramforrásokhoz való hozzáférést. Szerintük a lopás erkölcsileg elfogadható tett.
„Ez nem lopás, hanem jogaink érvényesítése. Az ország többi része a mi energiánkat használja, akkor mi miért fizessünk?” – állítja Han Ali, a mohmandi törzsi terület lakosa, hangsúlyozva, hogy az áram nagy részét északnyugaton állítják elő.