Még több képzett magyart várnak

2013.07.23. 07:22

A német munkaerőpiac tavalyelőtti megnyílása óta a német hatóságok adatai szerint több mint 65 ezren költöztek Magyarországról Németországba 2012 első félévéig, írja a Napi Gazdaság. Pontos hivatalos adatok ugyan nincsenek arról, hogy hány magyar dolgozhat német földön − legkorábban talán jövőre jut el a német statisztikai hivatal a legpontosabb adatokat adó 2011-es népszámlálás e tárgyú adatainak feldolgozásához és publikálásához −, a trend azonban egyértelműen a kinti munkavállalás növekedése, szinte minden munkakörben.

Főleg diplomásokat

A legális munkaközvetítés során az a ritkább, amikor a német vállalatok közvetlenül a magyar Manpowert keresik meg, többnyire az ottani kirendeltségeinken keresztül érkezik hozzánk a megkeresés − mondta Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezetője. Az utóbbi két évben egyre több igény érkezett, főleg diplomás, műszaki és it-pozíciókra vártak munkavállalókat.

A fizetések ezekben a szegmensekben nagyon versenyképesek, és a munkaadók többnyire fizetik a kiköltözést is. Ugyanakkor a német munkaadók más munkakörök esetében a jelentős német munkanélküliség miatt elsősorban továbbra is belföldön keresgélnek és csak végszükség esetében fogadják el a külföldi munkavállalót. A magyar közvetítőknek egyébként is gondot okoz, hogy a szakképzett és nyelvet is beszélő szakmunkások iránti nagymértékű igényt kielégítsék. Egyelőre keressük a versenyképes üzleti megoldást a problémára, mert az elektronikai és autóiparban komoly kereslet mutatkozik szakmunkásokra − mondta Kiss Judit.

Büntetendő, ha pénzt kérnek érte a dolgozótól

Továbbra is jellemző, hogy egy-egy megtelepedett magyar dolgozó ismeretségi köréből többen is utánaköltöznek változatos munkakörökbe, iparágakba, ennek mértékéről azonban nincs hivatalos adat. Mint ahogy az is jellemző, főleg az építőiparban, hogy a magyar cég itteni megrendelés hiányában külföldi projekteket vállal el, és saját itteni dolgozóit a munka törvénykönyve kiküldetéssel kapcsolatos szabályai szerint foglalkoztatja.

Nem kopott ki a pénzért való munkaközvetítés sem, bár továbbra is törvénytelen mind itt, mind Németországban ezért pénzt kérni a dolgozóktól − mostanság inkább ügyintézési díjnak hívják. Legutóbb komoly felháborodást keltett Németországban egy efféle, kelet-európaiakat a húsiparba közvetítő munkaerő-kölcsönző hálózat lebukása.