Pongrác
11 °C
27 °C

Visszavonul az Európai Bizottság telekomadó-ügyben

2013.07.23. 12:05

Visszavonja az Európai Bizottság a magyar telekomadóval szembeni, már a luxembourgi Európai Bíróság előtt lévő ügyet, miután a bíróság június végén egy hasonló ügyben Franciaországnak adott igazat a bizottsággal szemben, tudta meg a Népszabadság.

Ugyanilyen döntést hozott a bizottság egy hasonló spanyol adóval kapcsolatban is, amit szintén visszavontak a bíróságról. Az Európai Bíróság június 27-én hozott ítéletében kimondta, hogy nem ütközik az úgynevezett engedélyezési irányelvbe a hírközlési szolgáltatókra kivetett franciaországi és máltai különadó. Ezért az Európai Bizottság július 18-án úgy döntött, hogy visszavonja a hasonló érveléssel alátámasztott, ugyanarra az irányelvre hivatkozó magyar és spanyol ügyeket.

A bizottság 2010 végén indított kötelezettségszegési eljárást a különadó miatt, amely 2012 októberében lépett a bírósági szakaszba. Ezt vonta vissza most a bizottság. A brüsszeli testület idén januárban indított egy másik kötelezettségszegési eljárást a tavaly bevezetett telefonadó ügyében. Azt azonban a mostani döntés nem érinti.