Kicsit többet fogyasztunk

2013.07.24. 11:03

Idén májusban 2,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatástól megtisztított és a kiigazítatlan adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az első korrekció szerinti adatokat.

Ez 0,3 százalékponttal alacsonyabb az első gyorsbecslés 2,5 százalékos emelkedést jelző adatánál. Az eltérés a nem élelmiszer jellegű termékek és az üzemanyagok fogyasztásának a gyorsbecslésben közöltnél lassabb növekedéséből adódott. A májusi adat a kiskereskedelmi eladások jelentős lassulását jelzi az áprilisi 3,1 százalékos növekedéshez képest, igaz azelőtt egy évig nem regisztrált növekedést a statisztika.

Az első korrigált adatok szerint az első becsléssel megegyezően az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,9 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben a korábbi 2,1 százalék helyett 1,9, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,8 százalék helyett 5,5 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.

A ruházati termékek eladása 2,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a bútor és műszaki cikkek eladása azonban 0,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, csak úgy mint az elmúlt másfél év alatt minden hónapban. A könyvek és számítástechnikai termékek értékesítési volumene az áprilisi csökkenés után ismét nőtt 1,4 százalékkal, az illatszerek értékesítése továbbra is dinamikusan, 7,2 százalékkal emelkedett.

A gyógyszerekből és gyógyászati termékekből - az előző két hónappal ellentétben - 3,4 százalékkal kevesebb fogyott. A használtcikk forgalom az előző két hónap visszaesését követően 10,2 százalékkal, a csomagküldő szolgálatok értékesítése és az internetes eladások az áprilisi 34,0 százalékosnál is jobban, 41,1 százalékkal szárnyaltak májusban.

Az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal kisebb volt a kiskereskedelmi forgalom a szezonálisan és naptárhatástól megtisztított adatok szerint, míg áprilisban 1,8 százalékos volt a növekedés. Áprilishoz képest 0,5-0,5 százalékkal csökkent az élelmiszerfogyasztás és az üzemanyag forgalom, de 0,7 százalékkal nőtt a nem élelmiszer jellegű termékek eladása döntően a használtcikk (5,0 százalékos) és a csomagküldő (4,0 százalék) eladások révén.