Ha nincs állásod, várd a telet

2013.07.29. 14:10

„A 2013-2014. évi téli átmeneti időszakra 200 ezer fő álláskereső közfoglalkoztatásba történő bevonásáról döntött a kormány" – közölte az NGM. Közülük 100 ezren dolgoznak majd 2013 novemberétől 2013. áprilisig, 100 ezren pedig szintén a közfoglalkoztatás keretében olyan képzést kapnak, amivel elméletileg javulhatnak a munkaerő-piaci esélyeik, olvasható a minisztérium közleményében.

A kormány ezzel a döntéssel elébe megy egy minden évben visszatérő problémának. A foglalkoztatottsági mutatók szezonálisak, nyáron általában többen dolgoznak, mint télen, így az álláskeresők száma az őszi-téli időszakban is jellemzően magasabb.

Egyébként a legutóbbi adat szerint tavaly ősz óta júniusban volt a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, amiben a közmunkaprogramok felfutása is szerepet játszott (minden eddiginél több ember vesz benne részt a legutóbbi adatok szerint). Amennyiben a fenti két hatástól igyekszünk eltekinteni, akkor is azt látjuk, hogy néhány tízezer fővel emelkedhetett a foglalkoztatottság, azaz minimális javulás jellemzi az alap munkaerő-piaci folyamatokat is. Ez azonban nagyon távol van a kormány eredeti célkitűzésétől.