Előd
10 °C
16 °C

Írtunk az IMF-nek, visszaadjuk a pénzt

2013.07.29. 14:11

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július 25-én levélben jelezte Mr. Reza Moghadam, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója felé, hogy Magyarország még annak esedékessége előtt, 2013. augusztus 12-ig vissza kívánja fizetni 2008-ban felvett IMF hitelét.

A kedvező piaci környezet és a Magyarország iránti befektetői bizalom az utóbbi évek legkedvezőbb hozamait és – az országkockázati megítélést tükröző – ötéves CDS felárát eredményezte. A magyar állam ennek következtében kedvező finanszírozási feltételek mellett jelentős betétállományt építhetett fel. Tekintettel arra, hogy az IMF-hitel előtörlesztésére szolgáló források így rendelkezésre állnak, a kormány a hitel előtörlesztéséről döntött.

Az IMF oldalán elérhető törlesztési menetrend szerint Magyarország a 2008-2009-ben felvett összesen 7,6 milliárd SDR-nyi hitelért 2010-ben, illetve 2011-ben 2,5 százaléknyi, illetve 2,6 százaléknyi kamatot és díjat fizetett ki, majd 2012-ben a 3,22 milliárd SDR-nyi törlesztés mellett ez a teher az eredeti összeghez viszonyítva 2,0 százalékra csökkent. A portfolio.hu számításai szerint az IMF-hitel forrásköltsége 2,5 százalékot tett ki. Ezt készül most a magyar állam piacról szerzett deviza- (illetve forint-) alapú forrásokkal lecserélni a törlesztés során.

A magyar állam idén két főbb forrásból szerzett devizát: egyrészt a februári dollárkötvény-kibocsátásokból (mintegy 2,4 milliárd eurónyit), másrészt a Prémium Euró Magyar Államkötvények (PEMÁK) folyamatos értékesítésével, az idei első félévben 1,35 milliárd eurónyit. A dollárkötvények euróra cserélésével a két papír forrásköltsége egy akkori nyilatkozat szerint 4 százalékos, illetve 5,2 százalékos volt. A nem piaci alapú IMF-hitelt tehát összességében magasabb forrásköltségű, piaci alapú forrásokkal cseréli le az állam.