Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Merkel aggódik a Siemens miatt

2013.07.30. 00:02

Vezetési válság alakult ki a német Siemensnél, miután a cég a múlt héten alig három hónapon belül a második profitfigyelmeztetést adta ki. Angela Merkel kancellár hétfőn jelezte: aggódik az egyik legnagyobb német vállalat válsága miatt, írta a Napi Gazdaság.

A Siemens "a német gazdaság zászlóshajója", ezért fontos, hogy "nyugodtabb vizekre evezzen" - mondta Georg Streiter helyettes kormányszóvivő hétfőn. A cég májusban, majd az előző héten csütörtökön jelezte, hogy nem tudja tartani a szeptember végéig tartó üzleti évre kitűzött célokat. Két nappal később közölték, hogy a felügyelőbizottság szerdán új vezérigazgató kinevezéséről dönt. A 2007-ben kinevezett jelenlegi vezérigazgató, Peter Loescher megbízása eredetileg 2017-ig szólt. Utódja várhatóan Joe Kaeser pénzügyi igazgató lesz.

Német lapok szerint Peter Loescher szerződésének felmondása 9 millió euróba kerülhet a cégnek. Többen, köztük szakértők és részvényesek az irányvesztettség jeleként értékelték a váratlan döntést. Nyomás alá került Gerhard Cromme, a felügyelőbizottság elnöke is. A kisrészvényeseket összefogó egyesület (DSW) szerint Cromme-nak az új vezérigazgató kinevezése után a saját utódlásáról kell gondoskodnia.

A világszerte 370 ezer embert foglalkoztató Siemens az orvosi műszerektől a gázturbinákon keresztül a vasúti szerelvényekig a fejlett technológia szinte valamennyi területén érdekelt. Peter Loescher az 1847-ben alapított cégnél követett hagyományokkal ellentétben nem a vállalati ranglétrán jutott a vezérigazgatóságig, hanem külsős, a Merck gyógyszergyártól érkezett a Siemens hírnevét megtépázó korrupciós botrányok után. Ezek során kiderült, hogy a 190 országban tevékenykedő cég számos országban lefizetett döntéshozókat állami, önkormányzati megrendelések megszerzéséért.

Az osztrák menedzser irányítása alatt újabb botrányok ugyan nem törtek ki, de a Siemens több mint 20 százalékot veszített a piaci értékéből. Loescher a megújuló energia felhasználását szolgáló berendezések vezető gyártójává kívánta formálni a céget. Az ágazat felfejlesztése nem járt eredménnyel, és elszívta a forrásokat más üzletágaktól. A napelempanel-gyártás például a kínai konkurencia és elhibázott cégfelvásárlások miatt több mint egymilliárd euró veszteséget okozott a Siemensnek.

Magyarországon a Siemens a 19. század vége óta tevékenykedik. A Magyar Siemens Műveket a második világháború után államosították, de a cég már 1974-ben újra megjelent az országban egy nyugatnémet-magyar vegyesvállalat tagjaként. A Siemens jelenleg több mint kétezer főt foglalkoztat Magyarországon.