Fehér János lett az FGSZ új vezére

2013.08.02. 07:53

Augusztus 1-től Fehér János az FGSZ Zrt. kinevezett vezérigazgatója. Zsuga János, az FGSZ Zrt. korábbi vezérigazgatója a Mol-csoporton kívül folytatja pályafutását, írta a Napi Gazdaság.

A közgazdász végzettségű szakember több mint 40 éve dolgozik az olajiparban, másfél évtizede pedig a Mol-csoportnál, ahol a kutatás és termelés területén betöltött különböző vezetői pozíciók után 2006 és 2011 között a MOL-csoport - mára a hazait is meghaladó - pakisztáni gáz- és olajkitermelési munkálatait vezette. A szakembert 2011-ben kinevezték a Mol damaszkuszi irodájának élére, ahonnan a vállalatcsoport egész közel-keleti kutatás-termelését irányította, majd a Mol szíriai működésének felfüggesztése után az INA külföldi kutatás-termelését vezette.

Zsuga János, az FGSZ Zrt. korábbi vezérigazgatója a Mol-csoporton kívül folytatja pályafutását, távozását személyes okokkal és fáradtságra hivatkozva indokolta. A szakember egy évtizeden át irányította a Mol-tulajdonú nagynyomású földgázszállító hálózatot, gondoskodott annak fejlesztéséről, karbantartásáról, az ellátás folyamatosságáról. Vezetése alatt az FGSZ Zrt. Közép-Kelet-Európa megkerülhetetlen stratégiai szereplőjévé, a földgázpiac meghatározó vállalatává vált. Kiemelkedő érdeme, hogy a 2009-es januári ukrán-orosz gázvita miatt kialakult gázszállítási szünet alatt a régióban csak a magyar földgázellátás nem omlott össze. Zsuga János ezért a kiemelkedő vállalati teljesítményért kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.