Így aprítják a fát a közmunkások

2013.08.07. 14:41

Zalaegerszeg évek óta tervezi szociális, egészségügyi, oktatási és kulturális intézményhálózata energiafelhasználásának racionalizálását. Ennek egyik első lépéseként pályázatot nyútjott be 2012 őszén a Belügyminisztériumhoz kazán-korszerűsítés támogatására.

A minisztérium támogatta a pályázatot: a város 9,5 milliót nyert, amiből egy mintaprogram indult a városban. Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere kifejtette: a város tulajdonában lévő Kontakt Humán Szolgáltató Nonprofit Kft. öt hónapon át 20 közmunkást foglalkoztatott, akik a Gébárti-tónál lévő kiránduló- és horgászövezetet megtisztítva faaprítékot állítottak elő.

2010-ben indult az ökováros

A polgármester felidézte, hogy még 2010-ben indította el Zalaegerszeg az ökováros programját, amelynek része az intézményhálózat energetikai korszerűsítésének terve. Tavaly a Belügyminisztérium pályázatán nyertek támogatást két óvoda gázkazánjának faaprítékos üzemeltetésre is alkalmas berendezésre történő cseréjére.

Mindehhez szorosan kapcsolódott a Kontakt Humán Kft. sikeres pályázata, amely lehetővé tette a közmunkások foglalkoztatását. Az alkalmazásukkal városrendezési célokat is sikerült megvalósítani, mert a népszerű Gébárti-tó másfél kilométeres, elvadult, cserjékkel benőtt partszakaszát tisztították ki.

Hozzátette, hogy a város 4,5 millió forintért vásárolt egy darálógépet, amely a helyszínen elkészíti az aprítékot. Az így előállított biomassza utánpótlása pedig könnyen megoldott, mert a város birtokában 200 hektárnyi erdőterület van, s az önkormányzati utak mentén is folyamatosan szükség van a tisztításra.

Gyutai Csaba kiemelte: az együttesen 24 millió forint költséggel megvalósított program kiváló példája a kormány, az önkormányzat, a megyei kormányhivatal munkaügyi központja és az önkormányzat nonprofit foglalkoztató cégének együttműködésére.

Aladi Gusztáv, a Kontakt Humán Kft. ügyvezetője arra is kitért, hogy a közfoglalkoztatás keretében nemcsak segédmunkások, hanem gépkezelők, motorfűrész-kezelők, lakatosok foglalkoztatására is lehetőség nyílt az öt hónap során. Ezt a programot pedig már szeptembertől folytatni szeretnék, sőt távlati céljuk a folyamatos, önfenntartó működtetés.

Cseke Tibor, a városüzemeltetési osztály vezetője mindehhez hozzátette: a városnak eddig csak kiadást jelentett a cserjés területek megtisztítása, de a mostani, egymásra épülő programok révén nagyobb a megtermelt érték, mint a ráfordítás. A faapríték pedig akkor is jó áron eladható termék, ha esetleg a kazánok fűtéséhez szükségesnél többet állítanak elő.