Tovább döcög a kínai ipar

2013.08.09. 09:55

Kínában júliusban nem változott az infláció, változatlanul 2,7 százalék volt, és továbbra is jóval elmarad az év egészére előirányzott 3,5 százaléknak - jelentette az országos statisztikai hivatal pénteken. Az infláció növekedését jellemzően az élelmiszerárak határozták meg, amelyek ára a múlt hónapban 6 százalékkal magasabb vol, mint egy évvel azelőtt. Júniushoz képest 0,1 százalékos volt a drágulás.

A kínai társadalomtudományi akadémia pénteken közzétett felmérése szerint a megkérdezett száz közgazdász szakemberből 53 úgy gondolta, hogy az év hátralevő részében az infláció gyorsulni fog, míg 40-en általánosságban egyenletes ütemre számítanak. A termelői árak júliusban 2,3 százalékkal visszaestek. Most már másfél éve csak esnek az árak.

Pénteken tették közzé azt is, hogy az ipari termelés 9,7 százalékkal - a vártnál nagyobb mértékben - bővült júliusban. Az állóeszköz-beruházások az első hét hónapban 20,1 százalékkal nőttek. A fogyasztás a múlt hónapban 13,2 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, bár 0,1 százalékos visszaesést mutat az előző hónapban mérthez hasonlítva.