Több a marha, amióta a Fidesz kormányoz

2013.08.09. 15:28

Több lett a szarvasmarha 2010 és 2013 között. Feldman Zsolt államtitkár elmondta, 2010. végi 681 ezer szarvasmarhával szemben most 753 ezres az állomány, ezen belül 30 ezerrel nőtt a tehénállomány is.

Rendkívüli a román rozs

Nem csak a magyar politika büszke a mezőgazdaság eredményeire. Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter pénteken rozsadattal büszkélkedett. "Több mint hétmillió tonna búza és rozs termett az idén Romániában" - mondta a tárcavezető. Románia az idén 2 százaléknál nagyobb gazdasági növekedésre számít.

A tejágazatban a 2008-2009-es mélyponttól kezdve folyamatosan emelkedtek a termelői árak, és sikerült több lábon álló támogatási rendszert kiépíteni. Az a termelő, aki rendelkezik termőterülettel, továbbá az állat tejét is hasznosítja, legalább öt jogcímen tud forrást bevonni a gazdaságába. Az államtitkár szerint nagy előrelépés, hogy a hazai kiskereskedelmi láncok üzleteiben visszaesett az importtej aránya.

A húshasznosítású szarvasmarha-tenyésztés területén 2012-ben sikerült elindítani a kérődző állatok - marha és juh - tenyésztésére vonatkozó szerkezetátalakítási programot, aminek keretében 14 milliárd forintot lehet fordítani fejlesztésre.

Feldman bonyhádi előadása után a fórum egy bábonymegyeri résztvevője felvetette, hogy a Nemzeti Földalap (NFA) pályázatán nem nyert bérleti lehetőséget állami földre, ezért fel kellett számolnia szarvasmarha-állományának egy részét. Az államtitkár elmondta: az NFA-s földek között "ami korábban egy kézben volt, arra most húsz gazdálkodó jut". Úgy vélte, nehezen lehet a kormányzatot a kisebb gazdaságok tönkretételével vádolni.