Dolgozói harmadát elküldi a Mal Zrt.

2013.08.10. 11:21 Módosítva: 2013.08.10. 11:37
Csoportos létszámleépítést jelentett be pénteken a Magyar Alumínium Zrt., 800 dolgozójukból 2-300-at küldenének el.

A várható elbocsátások hátterében az áll, hogy a cégnél július 23-án megszűnt a bauxitfeldolgozás, Magyarországon már egyetlen vállalat sem gyárt timföldet. A cég felszámolóbiztosa, Szegőné Kemerle Judit ezért kényszerülhetett pénteken a csoportos létszámleépítés tervének bejelentésére - írja a Népszabadság.

Pad Ferenc, a vállalat szakszervezeti vezetője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a bejelentést követően az üzemi tanács tíz napon belül alakítja ki a véleményét. Szeretnék, ha a leépítés során szociális szempontokat is figyelembe vennének, például, ha egy házaspár mindkét tagja a cégnél dolgozik, akkor csak egyikőjüket lehessen elküldeni. A szakszervezeti vezető tart attól, hogy a bauxitfeldolgozás befejezése miatt a Mal beszállító cégeitől is küldenek majd el embereket.

A lap szerint súlyosbítja a helyzetet, hogy február végén befejezték a bauxitbányászatot is, emiatt 200 vájár és más munkatárs került az utcára. Az ő felmondási idejük most jár le, közülük eddig 30-40 ember talált bányászként munkát.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a Mal ezután más országból vásárolja a korábban saját maga által előállított alumínium-hidroxidot, s folytatja a feldolgozást. A cégnél azt remélik, hogy a megmaradó 500 embernek tartósan lesz munkája.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: humán katasztrófának is beillő munkanélküliség fenyegeti Ajkát és térségét a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. leépítése miatt szerint, és ezért a kormányt teszik felelőssé.

A szakszervezet szerint az év végéig legalább ezer ott élő ember, a Mal Zrt. csaknem háromszáz alkalmazottja és kétszer ennyi beszállító veszítheti el megélhetését. A VDSZ közölte, a döntéshozók az ígéretek ellenére sem tettek semmit azért, hogy a három évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa után megmentsék a világhírű hazai alumíniumgyártást, ezrek biztos megélhetését. A szakszervezet segíti az elbocsátásra ítélt dolgozókat - tették hozzá.