Ha rossz kínai hitel kell, erre tessék

2013.08.12. 08:17

Állítólag alapjaiban reformálnák meg a kínai bankrendszert: szigorítanák a külföldi tulajdonosok részvételét, illetve megkönnyítenék, hogy a pénzintézetek megszabaduljanak rossz hiteleiktől. A lépésekben szerepe lehet a júniusi bankpániknak is, melyet végül mesterségesen sikerült lecsillapítani - írja a Napi Gazdaság.

A Reuters információi szerint megreformálnák a bankalapítást is, a lap egy pénteken publikált dokumentumra hivatkozik, mely a lehetséges változásokat taglalja. A tervek szerint ha egy külföldi szereplő a jövőben bankot akar alapítani a távol-keleti országban, akkor az eddiginél szigorúbb tőkekövetelményeknek kell megfelelnie, a minimális tőkekövetelménynek egyrészt az anyaország szabályainak kell megfelelnie, de a tőkemegfelelési mutató nem lehet 10,5 százalék alatt. Eddig 8,5 százalékos minimális mutatót vártak el a kínai hatóságok. Emellett egy külföldi szereplő továbbra is legfeljebb húszszázalékos tulajdonrésszel rendelkezhet egy kínai bankban, míg a teljes külföldi tulajdonosi arány nem haladhatja meg a 25 százalékot.

A fenti változások mellett fontos módosítás, hogy a tervezet szerint a jövőben a kínai önkormányzatok is szerezhetnének tulajdonrészt a bankokban, illetve megkönnyítenék a fiókok nyitását és az atm-ek telepítését.

Szintén a Reuters számolt be arról, hogy a tervek szerint megkönnyítenék a hatóságok a kínai bankoknak rossz hiteleik eladását. Eddig ugyanis csak állami befektetési alapok vehették át a hitelállományt, azonban a jövőben magánbefektetők előtt is megnyitnák ennek lehetőségét, szigorú szabályok mellett.

A rossz hiteleknek a tervek szerint külön piacot hoznának létre a kínai bankközi piacon belül, szabályozott keretek között, kiszámítható áron lehetne kereskedni ezekkel a hitelállományokkal. Hivatalosan az országban egy százalék alatt van a bedőlt hitelek aránya, azonban a nagy árnyékbankrendszer miatt a szakemberek arra gyanakodnak, hogy a valós szám ennél lényegesen nagyobb. A kölcsönök jelentős részét ugyanis nem a hivatalos bankok, hanem befektetési cégek és önkormányzatok helyezték ki.