Kicsit lassult az infláció

2013.08.13. 09:54 Módosítva: 2013.08.13. 10:58

Mérséklődött az infláció, a júniusi 1,9 százalékos éves árnövekedés után júliusban a fogyasztói árak 1,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz képest átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Májusban szintén 1,8 százalékos volt az éves infláció, áprilisban pedig négy évtizedes mélyponton volt, 1,7 százalékkal.

A KSH jelentésében kiemelte: továbbra is a háztartási energiaárak jelentős mérséklése miatt alacsony az infláció éves üteme. A tartós fogyasztási cikkek körében szintén árcsökkenés történt, míg a szeszes italok, dohányáruk, élelmiszerek és a szolgáltatások átlag felett drágultak egy év alatt.

Palackos gáz, rezsicsökkentés

Mináry Borbála, a KSH statisztikusa szerint júliusban a háztartási palackos gáz árának 10 százalékos csökkentése (tavaly decemberhez képest), továbbá a július 1-jétől bevezetett újabb rezsicsökkentés (szennyvízszippantás, kéményseprés) játszott szerepet az infláció mérséklődésében.

Kiemelte még az élelmiszerek közül a zöldségek árának esését, ami szintén az átlagos infláció lassulásának  irányába hatott. Mindez ellensúlyozni tudta az üzemanyagok árának júliusi emelkedését. Megjegyezte, hogy a víz, csatorna, valamint a szemétszállítás díjának szintén júliustól hatályos csökkentése az augusztusi-szeptemberi árindexben jelenik majd meg.

Cigi, e-útdíj, üzemanyag

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank elemzője szerint az inflációra a következő hónapokban ellentétes folyamatok lehetnek hatással. Míg a dohánytermékek árrésének emelése a következő hónapokban jelenik meg, valamint az elektronikus útdíj bevezetése szintén valamelyest emelheti az inflációt, azonban ez utóbbi hatása inkább a termelői árindexben lesz érezhető, így jórészt közvetett, és jelentősen tompított hatásai lehetnek.

Ezzel szemben a víz, a csatorna, valamint a szemétszállítás díjának júliustól hatályos csökkentése az augusztus-szeptemberi árindexben fog megjelenni. Az inflációt szeptemberig az üzemanyagárak tavaly őszi meredek emelkedése is fékezheti.

Az élelmiszerárakra nézve enyhülő nyomást jelenthet a mezőgazdasági termelői árak érdemi mérséklődése, valamint a nemzetközi gabonaárak meredek zuhanása is, ami később akár lefelé mutató meglepetést is okozhat, amit a tavalyinál jóval kedvezőbb terméseredmények is támogathatnak.

2 százalék alatt az év hátralevő részében

Ennek a hatása az árszintekre nézve jóval nagyobb lehet, mint az elektronikus útdíj bevezetésének árnövelő hatása. Így az év hátralevő részében 2 százalék alatti inflációra számítunk. Ugyanakkor a háztartási energiaárak további esetleges csökkentése jelentősen mérsékelheti az inflációt, ennek mértékétől függően 0,8-1,6 százaléponttal lehet alacsonyabb az infláció novembertől.

Az idén 2,1 százalék, jövőre 2,9 százalék lehet az átlagos infláció, nem számolva a várható továbi háztartási energiaár csökkentéssel. Mivel az infláció várhatóan az egész év során bőven a 3 százalék inflációs cél alatt maradhat, a kamatcsökkentési ciklus elvileg folytatódhat.