Közel ezer postást rúgnak ki

2013.08.15. 07:53

A Magyar Posta által publikált első negyedéves adatok szerint három hónap alatt 875 fővel csökkent az állami vállalatnál foglalkoztatottak létszáma – írja a Világgazdaság. Tavaly 33 ezer 140 ember tartozott a céghez, most 32 ezer 265 munkavállaló. „A Magyar Posta kiemelt szempontja, hogy a versenykörülmények között is megfelelő hatékonysággal működő szervezetet alakítson ki. Ennek érdekében megkezdte tevékenységének átvilágítását, és a hatékonyságnövelés szempontjából releváns intézkedéseket tesz, amelynek része lehet egyes tevékenységek centralizációja, korszerűsítése.

Az idei évben kiemelt hangsúly helyeződik az irányítási és az adminisztrációs területekre, amely érinti az ország teljes területén lévő szervezeti egységeket” – tájékoztatta a Világgazdaságot Magyar Posta. Hozzátették: az egyszeri költségek tekintetében, a munkaviszony megszüntetésekor a kollektív szerződés figyelembevételével jártak el. Mindesetre a társaság 2012-es beszámolójából kiderült, hogy a szervezeti átalakításhoz kapcsolódó létszám racionalizálással, valamint a 40 éves szolgálati idővel rendelkező nők kedvezményes nyugdíjba vonulásával összefüggésben felmentési bérre 2,7 milliárd forintot, végkielégítésre pedig 342 millió forintot különítettek el.

Lassú ütemű leépítésről van szó, amely szervezeti egységenként haladt, így nem volt szükség csoportos létszámleépítés bejelentésére. Döntően nem a végrehajtó személyzet, vagyis a kézbesítők és a felvételi ablakok mögött ülő ügyfélszolgálati munkatársak kerültek az utcára, hanem közép- és felsővezetők. A karcsúsítás fő indoka a januári piacnyitás és a versenyképesség javítása volt. Ellenben a postai liberalizáció egyelőre nem hozott riválist a Magyar Postának. Egyedül az Osztrák Postához tartozó Feibra Kft. próbált belépni a könnyű levelek piacára, de végül nem kapott engedélyt az NMHH-tól, ez pedig Justin István ügyvezető igazgató állásába került. A mostani elbocsátásokat már a Posta új menedzsmentje vezényli le. Nemrég az MNV Zrt. 2017 május 31-ig újraválasztotta a vállalat igazgatóságát, köztük Szarka Zsolt vezérigazgatót, Szauer Tamás általános vezérigazgató-helyettest és Békési Ákos gazdasági vezérigazgató-helyettest.

A hatékonysággal persze még néhol akadnak gondok, például elvileg június végéig 35 darab POS terminállal ellátott, kültéri csomagautomatát már telepíteni kellett volna, Budapesten tíz darabot, Debrecenben, Miskolcon, Szegeden és Pécsen pedig két-két darabot. A közbeszerzési eljárás azonban még tart, legutóbb az egyik ajánlattevő cég kért előzetes vitarendezést.

Nem vigasztalja az utcára tett vagy nyugdíjazott postai munkavállalókat, hogy nemzetközi trend a postai leépítés. Legutóbb a román állami vállalat jelentette be, hogy csaknem 3700 embert bocsátanak el, ami az alkalmazottak számának mintegy 10 százalékát jelenti. A román posta az elmúlt négy évben 35,1 milliárd forint veszteséget halmozott fel, az idén érdeklődés híján meghiúsult a privatizálása. Az Österreichische Post AG viszont 2012-ben 2,3 milliárd eurós (700 milliárd forint) bevétellel és 8,9 százalékos növekedéssel 182 millió eurós (54 milliárd forint) üzemi eredménnyel zárt, miközben 23,4 ezer alkalmazottja van. A Magyar Posta -3,3 milliárd forintos veszteséggel zárt.