Némi erőre kaphatott talán az építőipar

2013.08.15. 09:51

Júniusban az építőipari termelés volumene megegyezett az előző havi értékkel – idézte a Portfolio.hu a a KSH jelentését. Ez az eredmény önmagában még nem adna okot az örömre, de az ágazat életében ez volt az ötödik egymást követő hónap, amikor nem csökkenést jelzett a mutató, erre pedig emberemlékezet óta nem volt példa. Így a júniusi teljesítmény már 12,4 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit.

Az utóbbi egy évben megfigyelt növekedésben az ipari épületek szerkezetépítését végző és az út- és vasútépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének emelkedése járult hozzá. Ez alapján feltehetően az építőipart az állami megrendelések húzzák. Érdekesség, hogy az ágazat annak ellenére tudott elindulni a növekedés útján, hogy a lakásépítések még mindig stagnálnak.

A jövőt tekintve a növekedés folytatódására utaló jeleket láthatunk a rendelési statisztikákban. Igaz, hogy nagyon alacsony a bázis, illetve elég hektikus számokba kéne trendet belelátni, de az új rendelések értéke emelkedő, illetve a teljes rendelésállomány is az egy évvel korábbi szint felett tud maradni.

Az építőipari vállalkozások 2013. június végi szerződésállományának volumene 11,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 0,9, az egyéb építményeké 16,7 százalékkal magasabb volt, mint 2012 júniusában. Ez alapján ha nem is kitörő konjunktúrát, de folyamatos növekedést a következő hónapokban is remélhetünk az ágazattól.