Megviselik az egyiptomi gazdaságot a zavargások

2013.08.22. 16:49

Az egyiptomi zavargások a gazdaságot is megviselik, és hatásuk tovagyűrűzik a régióban. Gazdasági szempontból ugyanúgy kettészakadni látszik a közel-keleti térség, mint Európa, csak itt nem az északi államok segítenek a délieknek, hanem fordítva - közölte közleményében a Saxo Bank.

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint a Közel-Kelet és Észak-Afrika (MENA) régió lendülete az olajtermelő országok erőteljes növekedése ellenére is lassul. Egy északi és egy déli félre szakadt a térség. A MENA régióban a dél igyekszik az északi részt megóvni a politikai bajoktól, attól tartva, hogy átterjednek a követelések, amelyek nemcsak demokráciáért kiáltanak, hanem a politikusokra akarják hárítani a felelősséget a szorult gazdasági és társadalmi helyzet miatt.

Egészen a közelmúltig csak néhány MENA országban volt szokás három-ötéves költségvetést készíteni. A növekedési politikát az esetek többségében az olaj ára, a gyors munkahelyteremtés igénye és a lakosság alapvető anyagi szükségleteinek kielégítése határozta meg.

Az elemzés szerint azonban megnyílt a politikai dimenzió, és a MENA régió kormányait felkészületlenül érte a sok próbatétel, mert a gazdaság 2007-ig tartó felfutása előtt elmaradtak a gazdasági és politikai reformok, és megmaradtak a túlnyomóan transzferjövedelmekre épülő gazdasági és politikai rendszerek.

Egyiptomban sorozatos tüntetések vannak, de az ország lassan már nem számíthat tovább az Egyesült Államoktól kapott pénzügyi és katonai segítségre. Eközben a stabil megoldásban erősen érdekelt környező országok főként a búza felvásárlásának fenntartása érdekében 12 milliárd dollárnyi segélyt adományoztak az országnak, hiszen Egyiptom továbbra is a világ egyik legnagyobb búza importőre.

Az elemzés szerint valószínűtlen, hogy az egyiptomi helyzet miatt a geopolitikai kockázat folytán az olaj ára durván 2 dollárnál többel emelkedne. A valódi kockázat az, hogy sikerül-e a Szuezi-csatornát nyitva tartani. Az esetleges kudarc az aktuális geopolitikai kockázathoz képest 20-25 dolláros további felárat eredményezne.

A közgazdász szerint az olaj dacára kevés olyan ország van, amely képes vagy hajlandó lenne vállalni a kockázatot, és embereket küldeni Egyiptomba vagy a régióba. A turisták elmaradtak, s közben a tőke egyre csak menekül a MENA régióból a dubai kereskedelmi központba, azaz az Egyesült Arab Emirátusokba, ahol a buborék képződésére már egyébként is hajlamos gazdaságokban most még jobban felszaporodhat az idegen tőke.

A negatív folyamatok ellenére Jakobsen optimista. Bízik benne, hogy Egyiptomból és a MENA régió többi részén javul a helyzet, pozitívnak értékeli a hosszú távú kilátásokat, mert rendíthetetlenül hisz a mikrogazdaságban. A közgazdász szerint "a jobbra, nagyobb sebességre, több átláthatóságra vágyó egyén és kisvállalkozás az intézmények ellenszele dacára is" képes sikereket elérni.