A görög turisztikai cégek fele adót csal

2013.08.23. 14:16

A görög pénzügyminisztérium jelentése szerint Görögországban az idegenforgalommal foglalkozó cégek majdnem fele adót csal, és szabálytalanul működik. Különösen rossz a helyzet néhány turizmusra szakosodott szigeten, ahol szinte mindenhol találtak szabálytalanságokat a minisztérium ellenőrei.

A pénzügyminisztérium adatai szerint augusztus 6. és augusztus 18. között összesen 1256 ellenőrzés volt éttermekben, bárokban, hotelekben és éjszakai szórakozóhelyeken. A 12 nap alatt 5668 szabálysértésre derült fény összesen 586 vállalkozásnál, a megvizsgált cégek 46,6 százalékánál.

Voltak cégek, amelyek elcsalták az áfát, hamis átvételi elismervényeket készítettek, számlákat hamisítottak, vagy nem vezettek könyvelést. Olyan eset is volt, amikor szeszcsempészet miatt indítanak majd eljárást.

Különösen magas volt a szabálytalanságok aránya a görög szigeteken. Szantorinin az ellenőrzött helyek 96,4 százalékánál, Evia szigetén 85 százalékánál, Rodoszon 80 százalékánál találtak problémát. Volt olyan kisebb sziget, ahol egyetlen ellenőrzött hely se működött teljesen szabályosan.

A helyzet valamivel jobb a szárazföldön, illetve még inkább az ország északi részén. Athénban 54 százalék volt a szabálytalankodók aránya, míg északon 34 százalék.