Magyar bodzát eszik Európa

2013.08.23. 14:03

Mintegy háromezer tonna bodzatermést dolgoz fel az Agrana-Juice Magyarország Kft. hajdúsámsoni üzemében az idén, közölte az osztrák tulajdonú cég vásárosnaményi ügyvezető igazgatója pénteken.

Szigeti Zoltán elmondta: a Hajdú-Bihar megyei feldolgozóüzembe a térség 200-300 termelője adja le a bodzát. A készülő bodzasűrítményt az Agrana-Juice exportálja majd, a magas antioxidáns tartalmú, a piacon igen keresett magyar bodzalevet Európa szinte minden országába szállítják a megrendelőknek.

A bodza feldolgozása szeptember elején fejeződik be Hajdúsámsonban, ahol utána almából készítenek sűrítményt. Az almafeldolgozást a korai fajták átvételével a cég anarcsi üzemében augusztus 12-én kezdték meg. Az észak-szabolcsi üzemben azóta folyamatos az átvétel a régió agrártermelőitől. Az Agrana-Juice Magyarország Kft. tavaly 250 ezer tonna ipari almát dolgozott fel anarcsi, hajdúsámsoni és vásárosnaményi üzemében.

Az idén a szakemberek becslése szerint 500-570 ezer tonna almatermés várható az országban, a tavalyi 750 ezer tonnával szemben. A legnagyobb termőterülettel rendelkező Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 300-350 ezer tonna termést becsülnek. A várakozások szerint a termésnek mintegy 20 százaléka lesz étkezési, 80 százaléka pedig ipari minőségű alma. Ez a termésarány a hazai piac szükségleteit teljes mértékben fedezi – vélik a szakemberek.

A nyilvános cégadatok szerint a társaság árbevétele mintegy 15,9 milliárd forint volt 2012-ben, ebből több mint 13,6 milliárd származott exportból. Ez jóval meghaladja a megelőző év teljesítményét, amikor 10,2 milliárd forint volt a teljes árbevétele, illetve ebből 8,8 milliárd az export. A cég adózott nyeresége is jelentősen emelkedett, a 2011 évi 437 millió forintról, 1,48 milliárd forintra. Tavalyra a tulajdonosok 1,19 milliárd forint osztalék kifizetését hagyták jóvá, így a mérleg szerinti eredményük 289 millió forint lett.