Óriási bukóban a bankok

2013.08.23. 17:32

A hitelintézetek az első negyedévi kedvező eredmény után a második negyedévben komoly veszteséget szenvedtek el, közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a honlapján pénteken közzétett gyorselemzésében.

Az elemzés szerint a bankok első negyedévi 79,4 milliárd forintos nyereségét a második negyedévben 43,5 milliárd forintos veszteség követte, így alakult ki az első félévi 35,9 milliárd forintos adózott eredmény.

Csak Csányiéknak ment a szekér

A PSZÁF utalva az Csányi Sándor vezette OTP-re, azt írta, az első negyedévi összesített eredmény kedvező alakulása lényegében egyetlen nagybank kiemelkedő nyereségének volt köszönhető. A második negyedévben viszont ez a kiválóan teljesítő nagybank sem tudta megismételni korábbi teljesítményét, a veszteséges hitelintézetek vesztesége pedig jelentősen nőtt. A hitelintézeteken belül a szövetkezeti hitelintézetek nyereséget, míg a részvénytársasági bankok veszteséget termeltek az idei második negyedévben.

A kamateredmény az első negyedévinél kissé kedvezőbb volt, és a jutalékeredmény is magasabb volt a második negyedévben, mint az elsőben. A nem-kamateredmény jelentős romlásának fontos tényezője volt viszont, hogy a második negyedévben a pénzügyi és befektetési szolgáltatások eredménye csak töredéke volt az első negyedévinek.

Többen tartoznak 90 napnál régebben

Bár az összes késedelmes hitelek aránya némileg mérséklődött, az első negyedév végi 25,5 százalékról 24,5 százalékra, ugyanakkor a 90 napon túl késedelmes hiteleké kismértékben emelkedett a második negyedév végére. A vállalati hiteleknél 0,4 százalékponttal, 17,2 százalékra, a lakossági jelzáloghiteleknél pedig 0,7 százalékponttal, 18 százalékra nőtt a nem teljesítő hitelek aránya.

Az elemzés kitér arra, hogy júniusban tovább zsugorodott mind a vállalatok, mind a háztartások hitelállománya (0,9 illetve 0,6 százalékkal). A hitelintézetek összes ügyfélhitel állománya ugyanakkor 0,8 százalékkal emelkedett júniusban az önkormányzati adósság kormányzati átvállalásának következtében. A szövetkezeti hitelintézetek ugyanakkor a hónap során növelni tudták mind háztartási, mind vállalati hitelállományukat, míg a bankoknál csökkentek a hitelállományok.