Egy kilencszáz éves tradíció ér véget Németországban

2013.08.26. 23:13

Egy kilencszáz éves tradíció ér véget a napokban: az utolsó harangokat önti ki Passauban a Perner család, majd augusztus 30-án bezár az öntödéjük.

Passauban 1144 óta öntenek harangokat, 1947-től a Perner család vitte tovább a dómváros hagyományát. Harangjaik szólnak Európa, Afrika, Japán és India számos templomában. A Perner család munkája a budapesti Szent István-bazilika 9250 kilogrammos, 1990-ben öntött harangja is.

A család eredetileg a csehországi Plzenből és Ceské Budejovicéból származik, és maga is négyszáz éves öntödei múltra tekint vissza. A cég azonban mára fizetésképtelenné vált, Rudolf Perner tulajdonos ezért a bezárás mellett döntött.  Az elmúlt években fokozatosan megfogyatkoztak a megrendelések. Sok egyházközség nem engedheti meg magának, vagy nem akar harangot. Emellett kialakult egy olcsóbb trend is, az ipari öntési eljárás, amellyel Rudolf Perner szerint nem tudják felvenni a versenyt.

A Perner család csak agyaggal öntött bronzharangokat öntött. Ehhez először kézzel elkészítették az agyagöntvényt, majd ebbe öntötték a bronzot. Néhány éve még negyvenen dolgoztak a családi üzemben, számuk azonban mára már erősen megfogyatkozott. Az öntöde és az egész üzem ősszel bezár, amikor a megbízások teljesülnek.