Innen pótolják az uniós pénzeket

2013.08.26. 08:31

Nem vesznek el uniós források abban az esetben sem, ha az év végéig nem sikerül megegyezni a magyar kormánynak az Európai Bizottsággal a felfüggesztett kifizetések ügyében, tudta meg a Világgazdasága Miniszterelnökségtől.

Lázár János, a Miniszterelnökség uniós fejlesztésekért is felelős államtitkára két hete jelentette be, jelenleg az EU Strukturális Alapjaiból érkező pénzek kifizetése a 15-ből 13 operatív program esetében leállt, mivel a brüsszeli auditorok szabálytalanságot találtak a magyar pályáztatási gyakorlatban. Ez azt jelenti, hogy a pályázók számára a magyar költségvetésből kifizetett támogatásokat nem finanszírozza az állam számára az Európai Bizottság.

A lap kérdésére Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára azt mondta, hogy a hiányzó forrást többletállampapír kibocsátással biztosítják. Ha tehát decemberig mégsem sikerül megegyezni, az jelentős finanszírozási problémákat okozhat az év végi zárásnál.

További gondot jelenthet, hogy az unió jelenlegi költségvetési periódusa 2013 végéig tart, vagyis elméletben eddig van mód arra, hogy a rendelkezésre álló nyolcezer milliárd forintnyi uniós forrásra pályázatot írjanak ki és a nyertes pályázókkal szerződést kössenek. A lap erre a felvetésére azt a választ kapta, hogy rövid lefutású – vagyis 2015 végéig lezárható – projektekre még a jövő évben is kihelyezhető lesz a pénz.