Késik a transzzsírszabályozás

2013.08.26. 10:46

Most már biztos, hogy nem lép élete szeptember elsejétől a sok transzzsírsavat tartalmazó élelmiszerek betiltását célzó rendelet, ám várhatóan még idén megtörténhet az átállás – írja a Világgazdaság. A gyártók többsége már felkészült, a kicsiket még érheti meglepetés.

Rosszat tehet a szívvel

A transzzsírsavakat szívesen használják az élelmiszeriparban, mert jól feldolgozhatók és tartósabbá teszik az ételeket: lassabban avasodnak, mint a többi zsiradék. Azonban sok tanulmány szerint fokozzák az érelmeszesedést, gyakoribbá teszik a szívinfarktust, és más károsodásokat is okoznak az emberi szervezetben.

Magyarországon a Magyar Nemzeti Szív Alapítvány adatai szerint évente legalább ezer ember halálát lehetne elkerülni, ha az élelmiszeripar ezt a zsírfajtát nem használná.

A transzzsírsavak szabályozása már tavaly felmerült, azonban csak idén tavasszal készült rendelettervezet az EMMI-től az alapanyag korlátozására. A javaslat minden olyan élelmiszer forgalmazását betiltaná, amelynek 100 grammjában 2 grammnál több transzzsírsav van. A gyártóknak új, szinte minden esetben drágább összetevőkre kell átállniuk. Ez azonban már a legtöbb esetben megtörtént szinte minden nagyobb gyártónál, a kormány ugyanis ezúttal elég időt biztosított az átállásra.

„A rendelettervezet az Európai Unióban van notifikáció alatt, ezalatt elvileg megkérdőjelezhetnék azt az egyes tagállamok, ám úgy gondolom, erre nem fog sor kerülni” – nyilatkozta a lapnak az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) főtitkára. Az iktatási eljárás három hónapig tart, és ha azalatt nem merül fel érdemi kifogás, akkor életbe is léphet a tervezet. Azonban az eredetileg megjelölt szeptember elsejei kezdődátum biztosan csúszik, hiszen ahhoz már ki kellett volna hirdetni az új szabályozást.