Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

Csalás miatt fizet a JPMorgan

2013.08.28. 09:57

Egy amerikai bíróság arra kötelezte a JPMorgant, hogy ötvenmillió dollár (11,3 milliárd forint) kártérítést fizessen Leonard Blavatnyik orosz befektetőnek, írja a napi.hu.

A pénzintézetet okolta azért, mert nagy összeget bukott az amerikai jelzálogpiac összeomlásán Leonard Blavatnyik orosz befektető. A milliárdos üzletember azonban nem lehet maradéktalanul elégedett, hiszen eredetileg 100 millió dollárra perelte a bankot. Blavatnyik szerint számlája 2006-os megnyitásakor a JPMorgan szakemberei konzervatív befektetést ígértek neki, azonban néhány év múlva kiderült, hogy kockázatos eszközökbe fektette pénzét a befektetési bank, ezért komoly veszteséget szenvedett el.

Szintén a JPMorganhez kapcsolódó hír, hogy a spanyol hatóságok kedden letartóztatták a bank egyik volt alkalmazottját, aki a néhány éve 6,2 milliárd dolláros veszteséggel járó ügyben lehet érintett.

A Londoni bálna néven elhíresült Bruno Iksil által felvett pozíciók komoly bukást jelentettek a banknak, most Javier-Martin Artajo kerülhet rács mögé, hiszen annak idején ő volt Iksil felettese a banknál, most pedig az a gyanú ellene, hogy francia társával meghamisították a könyveket, hogy eltüntessék a veszteséget. Bruno Iksil együttműködik az amerikai hatóságokkal, így őt nem is vádolták meg.