Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Brüsszelnek sem tetszik az útdíj

2013.09.04. 08:06
A magyar autópályadíj-rendszer több ponton nem felel meg a követelményeknek – közölte Siim Kallas, az Európai Bizottság közlekedési biztosa. A kormány magasabb díjakat vezetett be, mint amiket ígért.

Az Európai Bizottság (EB) értékelése szerint a Magyarországon július 1-jétől alkalmazott útdíjrendszer nem felel meg a közösségi irányelveknek – írja a Népszabadság szerdai számában. Siim Kallas, az EB közlekedési biztosa szerint több ponton is sérti a követelményeket a magyar rendszer.

Az újság többi között példaként említi, hogy a bizottság szerint az úthasználati díjak lényegesen magasabbak a kormány által tavaly novemberben, majd 2013 februárjában bemutatott díjszámítási modellből levezethető összegeknél, illetve nem állnak rendelkezésre a modell használatához elengedhetetlen alapvető adatok.

A Népszabadság értesülése szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium még tanulmányozza az augusztusban postázott állásfoglalást. Úgy tartják: „a támadás” beleillik a magyar ügyeket övező brüsszeli hangulatba, és a hiba nem a működésének első két hónapjában 27,35 milliárd forintot hozó díjrendszerben, hanem bizottságnál van – írja a Népszabadság.

Ha a bizottságot nem győzi meg a hatvan napon belül esedékes magyar válasz, egy esetleges kötelezettségszegési eljárásban a kormány megkérdőjelezheti, hogy a vonatkozó közösségi irányelvek kötelezőek, vagy csak ajánlásnak tekintendők. Ezzel együtt, ha a bizottság fellépése valóban a kormány általános megítélésének tudható be, újabb problémák, mondjuk műszaki kifogások is napvilágra kerülhetnek. A vita évekig húzódhat, végső esetben az Európai Bíróság is dönthet, s ha a rendszert elítélő határozat születik, akár a díj egy részének visszafizetését is követelhetik a fuvarozók a magyar államtól.