Nem hisznek a kis cégek az uniós pénzesőben

2013.09.11. 12:01

Egyre kevesebb fantáziát látnak a kis cégek vezetői az uniós pályázatokban, nem látnak őket érdeklő kiírásokat, és sokan nem látják reálisnak, hogy elnyerhetik a pénzt, derül ki a K&H felméréséből. A különböző ágazatok közül továbbra is az agrárcégek hozzáállása a legpozitívabb az uniós pályázatokhoz.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésével végzett negyedéves kutatásból kiderül, a cégek mindössze 23 százaléka talál olyan pályázati kiírást, ami komolyan érdekelné, a vállalkozások kevesebb, mint fele (43%) tartja reálisnak uniós forrás elnyerését. Mindkét érték az index történetében az eddigi legalacsonyabb érték.

„A pesszimista hozzáállás oka feltehetően összefügg a több operatív programot is érintő uniós források befagyasztásával, és ezzel együtt a pályázati lehetőségek szűkülésével. Mivel a következő, 2014-2020 közötti uniós költségvetési periódusban a gazdaságfejlesztés előtérbe kerül a források felhasználásánál, így remélhetően több vállalkozás tud majd részt venni a pályázati rendszerben” – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.