Sára, Márió
2 °C
4 °C

Becsődölt a Nimbusz

2013.09.12. 08:23

Becsődölt a hazai és külföldi üzlethálózattal rendelkező, székesfehérvári székhelyű Nimbusz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., írja a napi.hu. Több mint kétmilliárd forintos adósságot halmozott fel.

A cég húsz éven át épületgépészeti termékeket, háztartási gépeket és szórakoztató elektronikai eszközöket forgalmazott. Budapesti és vidéki ingatlanait első alkalommal hirdette meg eladásra a felszámoló Alexander & Co. Kft. - mondta Szarka Norbert felszámolóbiztos.

A vagyonelemeket az ingóságok - készletek, állványrendszerek, bútorok és más berendezési tárgyak - nélkül hirdették meg, mert ezek értékelése még nem készült el. A több mint egymilliárd forint becsértéken kiírt ingatlanok megvásárlására szeptember 16-ig lehet pályázni.

Az 1992-ben két hazai magánszemély által alapított társaság évről évre bővült, az ország szinte minden régiójában telephelyet létesítettek vagy üzletet nyitottak, külföldön is terjeszkedtek. Több leányvállalatot is alapítottak. A Delta-Nes Kft. például miskolci székhellyel működött, míg Romániában a már korábban a felszámolás sorsára jutott Nimbusz Trade S.R.L. forgalmazta a cég termékeit.

A kezdetben főként épületgépészeti termékeket kínáló Nimbusz jól használta ki az építőipar fellendülését. A fokozatosan az épületgépészeti piac egyik meghatározó szereplőjévé vált, az elmúlt évtized második felében már több mint félezer vásárlóval, kivitelezővel tartott fenn rendszeres kapcsolatot.

Az alapítás évében mindössze 67,8 millió forintos nettó árbevételt elérő társaságnak 2006-ban már 3,6 milliárd forintot meghaladó forgalma volt és a leányvállalatai is jól teljesítettek. Az ágazat összeomlása szinte néhány hónap alatt padlóra küldte a döntően hitelből fejlesztő és terjeszkedő céget. 2007-ben még csak 400 millió forinttal csökkent a forgalma, 2011-ben viszont már 1,6 milliárdos nettó árbevételt sem sikerült elérniük, vesztesége meghaladta a 900 millió forintot. Az egyre kilátástalanabb pénzügyi helyzet miatt a tulajdonosok 2012 januárjában a végelszámolás mellett döntöttek, miután a pénzintézetekkel, az Erste és a CIB bankkal nem sikerült megállapodni a hitelek átütemezéséről, illetve meghosszabbításáról. A végelszámolás idén január végén fordult felszámolási eljárásba.

Eladó vagyonelemek
Ingatlan Terület (m²) Becsérték (M Ft)
Zalaegerszeg, üzletház 952 81
Budapest IX. ker., áruház 737 80
Kaposvár, ipartelep 3 300 25
Székesfehérvár, kereskedelmi központ 19 912 800
Debrecen, áruház és út 5 607 241
Szolnok, telephely 2 936 46,9
 Forrás: Napi, Cégközlöny