Kuvait segít az egyiptomi jegybanknak

2013.09.12. 11:01

Kuvait kétmilliárd dolláros (450 milliárd forint) segélyt helyez letétbe az egyiptomi jegybanknál a jövő héten a belpolitikai konfliktus által sújtott állam gazdasági gondjainak enyhítésére - közölte az egyiptomi központi bank elnöke.

Az összeg öt évig maradhat a kairói jegybanknál - nyilatkozta Hisám Rámez, az egyiptomi központi bank elnöke az al-Arabíja tévécsatornának.

Kuvait júliusban négymilliárd dolláros segítséget ígért Egyiptomnak, amely a jegybanknak nyújtott támogatás mellett egy egymilliárd dolláros pénzügyi segélyből és további egymilliárd dollár értékben olajtermékekből fog összeállni. Két másik arab olajtermelő állam, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is hasonló összegű támogatást ajánlott fel Kairónak.

Megfigyelők szerint a Perzsa-öböl menti országok a Mohamed Murszi elnököt július 3-án eltávolító hadsereget és az az által felállított átmeneti vezetést akarják megtámogatni. A hitelező államok gyanakvással és aggodalommal figyelték a Murszit támogató Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom tevékenységét.

A három öböl menti ország korábban támogatást adott a politikai válsággal küzdő Bahreinnek és Ománnak, illetve Marokkónak és Jordániának is az arab tavasz eseményeivel kapcsolatban.

Az Egyiptomnak nyújtott segély célja, hogy a 2011-es forradalom óta súlyos gazdasági gondokkal küzdő ország megbirkózzon a Murszi elmozdításában is fontos szerepet játszó, egyre súlyosabb üzemanyaghiánnyal, valamint elkerüljön egy fizetésimérleg-válságot. Kairó jelenleg tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy 4,8 milliárdos hitelfelvételről. Az arab országok közbelépése vélhetően enyhíteni fogja a nyomást az egyiptomi kormányon a hosszú ideje tartó IMF-tárgyalásokat illetően.