Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bernanke: Csak a fiskális armageddont ne!

2013.09.19. 07:31

A foglalkoztatás javulásának gyengeségei mellett növekedési kockázatot jelent az is, hogy a washingtoni kormány és a kongresszus nem tud megegyezni arról, hogyan emeljék meg a költségvetés kiadási plafonját – mondta Ben Bernanke, a Fed elnöke.

A napi.hu szerint Bernanke a Fed mai döntését indokló nyilatkozatát a munkaerőpiac javuló mutatóinak sorolásával kezdte. A korábbinál kevesebben fordulnak munkanélküliségi-segélyért, a munkaidő nő, a munkát keresők határozottan több álláslehetőséggel találkoznak. Ugyanakkor a foglalkoztatási ráta csökkent, azaz a munkaképes korúak között nőtt azok aránya, akik nem dolgoznak, és nem is jelennek meg a munkát keresők között sem. A javulás gyengeségét mutatja az is, hogy a bérek nem emelkednek.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a foglalkoztatottság romlása részben a gazdasági ciklusokhoz igazodik, azaz összefügg a korábbi recesszióval, részben hosszabb távú tendencia. Az utóbbi időben főként az utóbbi okra vezethető vissza. Ugyanakkor az elmúlt év javuló foglalkoztatása a vállalatok munkahely-teremtésének köszönhető.

Bénáznak a politikusok

Bernanke elismételte a Fed közleményében szereplő indokot a monetáris enyhítés visszavonásának elhalasztására: a gazdasági mutatók nem adtak kellő megerősítést ehhez a lépéshez. Kiemelte, hogy a növeli a kockázatot a költségvetés kiadási plafonjának elérése. Ősszel várhatóan ez bekövetkezik, és egyelőre nem világos, hogy az Obama-adminisztráció és a kongresszus megállapodik-e plafon emeléséről. Enélkül a kormány fizetésképtelenné válhat.

A Fed nem emeli alapkamatát, amíg az infláció két százalék alatt marad. A jegybank úgy látja, hogy erre belátható időn belül nem kell számítani. Az alapkamat csak 2016 végén lehet újra két százalék környékén annak ellenére, hogy addigra elfogadható szintre nő a foglalkoztatás. Évekbe telhet, mire a kamat visszatér négyszázalékos hosszú távú átlagához.

Nem ő a hibás

Bernanke nem tartja hibának, hogy júniusban beszélt a monetáris enyhítés visszavonásáról, ami nagy eladásokhoz vezetett az értékpapírpiacokon. Alapvetően ezért gondolta a piac és az elemzők többsége, hogy már szeptemberben csökkentik a kötvényvásárlásokat. Az átláthatóságra való törekvés néha a Fed szándékaival ellentétes hatást ér el, de a Fed-elnök ettől nem adná fel a nyíltabb kommunikációt.

A visszavonulásról a nyár elején azt mondta, hogy idén kezdődhet, most arról beszélt, hogy ez a gazdasági mutatók függvénye. Bernanke elismerte, hogy a Fed növekedési előrejelzései meglehetősen pontatlanok voltak. A munkanélküliség alakulását jobban saccolták meg. A monetáris enyhítés célja nem a gazdaság felpörgetése - tette hozzá -, különösen, hogy a kongresszus korlátozza az élénkítés lehetőségeit.