Megbüntették a bankot, mert vesztett

2013.09.20. 08:14

Összesen 920 millió dollár bírságot szabtak ki a JPMorganre amerikai és brit hatóságok a "londoni bálna" néven elhíresült, 6,2 milliárd dollár veszteséget okozó kereskedelmi ügylettel kapcsolatos vétségek miatt csütörtökön − írta a Financial Times.

Az Egyesült Államok számvevőszéke 300 millió dollárra büntette az USA legnagyobb bankját "veszélyes és hibás" gyakorlat alkalmazása miatt, míg a tőkepiaci felügyelet (SEC) 200 milliót rótt ki, amiért a JPMorgan nem tudta fenntartani a belső pénzügyi jelentések feletti ellenőrzését. A bank további 200 milliót kell hogy fizessen a Fednek és 137,6 millió fontot a brit pénzügyi felügyeletnek a szabályoknak megfelelő adatközlés elmulasztása és a vezetők és az ügyletben részt vevők felelőtlensége miatt.

A bank vezetői korábban azt állították, a veszteségeket okozó derivatív pozíciók teljesen átláthatók voltak, a hatóságok rendszeresen kaptak információt azokról, azonban az ügyben tartott szenátusi vizsgálat megállapította, hogy a számvevőszék nem tudott a kérdéses ügyletekről.

A csütörtöki bejelentéssel a JPMorgan még nem tudhatja le teljesen a bálnaügyet, az amerikai árutőzsdei felügyelet (CFTC) ugyanis továbbra is azzal gyanúsítja a bankot, hogy az kulcsfontosságú hitelderivatíva-indexeket manipulált, az ügyészség pedig folytatja a nyomozást a veszteségeket okozó tréder felettesei ellen, amiért azok igyekeztek eltüntetni a veszteség nyomait a bank könyveiből.