Zuhant a forint, nagy a tanácstalanság

2013.09.20. 14:43
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Józanodik ki a világ a Federal Reserve szerdai váratlan húzása után, és ezt a forint is fájdalmasan érzi. A csütörtöki 294,8 forintos, rendkívül erős szintjéről két hullámban kora délutánra 299,6 forintra bukott a magyar fizetőeszköz az euróval szemben; azóta csak kis mértékben tudott visszakapaszkodni. De ezzel is sikerült ledolgozni az egész hetes erősödést, utoljára hétfőn volt a forint ilyen gyenge szinten.

    A piacon egyelőre találgatnak, hogy ezt mennyire köszönhetjük hazai és mennyire globális eseményeknek. A kormányfő reggeli, újabb államosításokról szóló nyilatkozata feltehetőleg nem volt jó hatással az ország befektetői megítélésére, de ezek a lépesek már eddig is ismertek voltak.

    A nemzetközi piacokon pedig most az került  spekuláció középpontjába, hogy a Fed mikor kezdi mégis csökkenteni eszközvásárlási programját, ha már ezt elmulasztotta most. Sok megfigyelő arról beszél, hogy ez akár már októberben is jöhet – márpedig ebben az esetben a befektetők nem sokat nyertek az egy hónapnyi késéssel.