Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kínaiak vehetik meg Ukrajna 5 százalékát

2013.09.24. 16:49 Módosítva: 2013-09-24 16:49:31

Három millió hektár ukrán föld kerülhet kínai tulajdonba a következő ötven évben, ha az ukrán KSG Agro és a kínai állami tulajdonban lévő Xinjiang Production and Construction Corps megegyezésre jut a tavasszal megkezdett tárgyalások végén.

Kezdetben csak 100 ezer hektárt kapnak meg a kínaiak, majd fokozatosan cserélne gazdát a maradék, ami összességében Ukrajna területének 5, míg termőterületének 9 százalékát érinti. Miközben a Quartz ezt még kijelentő módban írja, a Financial Times feltörekvő piacokkal foglalkozó blogja, a Beyond Brics kedden cáfolta a világszerte elterjedt híreket, amelyek már megelőlegezték a hatalmas felvásárlásról szóló szerződést.

A Beyond Brics szerint ugyanis az ukrán cég nem erősítette meg, hogy megegyeztek volna, azt viszont elmondták, hogy tárgyalásokról már szó volt, de a jelenleg hatályos szabályozás - a Quartz értesüléseivel szemben -  nem teszi lehetővé, hogy a kínaiak Ukrajnában vásároljanak be termőföldből.

Bennfentes információk szerint viszont úgy tudni, hogy Kína 1,5 milliárd dollárnyi hitelt ad Ukrajnának, hogy segítse az ázsiai országba irányuló export fellendülését. A szóban forgó föld 50 ország területénél nagyobb, és nagyjából Belgium, Örményország vagy Massachusetts területével egyezik meg.

A Quartz azt írja, a kritikusok a gyarmatosítás idején elterjedt módszerek visszatérését látják az ilyen nagy földüzletekben, mivel manapság egyre több az olyan biznisz, ahol nem cégek vásárolnak be a profit reményében, hanem nemzeti kormányok próbálják így biztosítani az élelmiszerellátást az egyre dráguló élelmiszerárakkal szembenéző állampolgáraik számára. A 2007-2008-as - sok helyen lázadásokat kiváltó - élelmiszerár-robbanás után Szaúd-Arábia, Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, az Egyesült Királyság és az USA is földvásárlásba kezdett, főleg Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában és Kelet-Európában.

Mások viszont amellett érvelnek, hogy a projekt lehetőséget ad Ukrajnának arra, hogy növelje mezőgazdasági exportját, ugyanis az ország mezőgazdaságát a Szovjetunió felbomlása óta nem privatizálták teljesen, így nem is alakult ki erős mezőgazdasági szektor az országban.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft