Gusztáv
3 °C
7 °C

Elképesztően nő a kórházak adóssága

2013.09.24. 08:13

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett tartozásállomány 2013. augusztus végén 98,4 milliárd forintra nőtt a júliusi 93,6 milliárdról, írja a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai alapján a Napi.hu. Ebből 56,8 milliárd forint a gyógyító-megelőző szakellátást nyújtó intézeteknél halmozódott fel.

Mintegy 1,3 milliárd forint a 2013. augusztus 1-től állami fenntartásba került Bugát Pál Kórház, Nagyatádi Kórház, valamint Almási Balogh Pál Kórház döntően áruszállítási és közüzemi tartozásából ered. Jó tudni, hogy egy kórház áruszállítási kiadásai közt döntp részt képviselnek a foylamatos gyógyszerszállítások. Emellett további 0,5 milliárd a Csolnoky Ferenc Kórház TIOP pályázatok lebonyolításához kapcsolódó szállítói tartozásállományának növekedéséből adódik. Emellett 0,4-0,4 milliárddal emelkedett a Kenézy Gyula Kórház és a MH Egészségügyi Központ által jelzett tartozásállomány is.

Ezzel szemben a befolyt bevételeknek köszönhetően a Szabolcs-Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 0,6 milliárddal, a Pécsi Tudományegyetem és a Dunaújvárosi Főiskola 0,4-0,4 milliárddal csökkentette tartozását augusztusban az előző hónaphoz képest - írja a MÁK.

Fejezetenként nézve az augusztus havi bejelentett tartozásállomány meghatározó hányada (82,5 százaléka) az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményeinél halmozódott fel 81,2 milliárd forint összegben, szemben a július végi 78,2 milliárd forinttal. A fejezet teljes tartozásállományából a gyógyító-megelőző ellátást végző szakintézetek tartozása a júliusi 53 milliárdról augusztusra 56,8 milliárd forintra (67,8 százalékról 70,0 százalékra) nőtt, amelyből kiemelik a korábban nonprofit kft-ként működő kórházak által jelentett 12,9 milliárdot.

Ez utóbbiak közül a legnagyobb összegű tartozást, 3,5 milliárd forintot a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház jelzett a MÁK-nak. A fejezet teljes tartozásállományát összesen 1,3 milliárd forinttal, minősített tartozásállományát csaknem egymilliárd forinttal emelte meg az augusztus hónapban átvett három kórház által bejelentett lejárt tartozás összege.

A minősített állomány csaknem teljes mértékben az Emberi Erőforrások Minisztériumához köthető, a (34,4 milliárd forint) amelyből a gyógyító-megelőző ellátás szakintézetei 26,2 milliárdot hoztak össze.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!