Magyarország is Európa ipari központjává vált

2013.09.24. 15:46

A kelet-közép-európai országok, köztük Magyarország is megteremtette a válságálló gazdaság feltételeit az elmúlt időszakban - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedden Budapesten, a Nemzetközi Üzleti Fórum szünetében tartott sajtótájékoztatón.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) magyar elnökségéhez kapcsolódóan szervezte meg a jövő fejlesztési irányairól szóló fórumot.

Cséfalvay Zoltán kifejtette: ezek az országok nyitott gazdaságot alakítottak ki, megteremtették a növekedéshez szükséges pénzügyi stabilizációt, illetve végrehajtották a versenyképességet elősegítő reformokat.

Az államtitkár szerint a kihívást az jelenti majd, hogyan tudnak ezek az országok a globális, európai piacba integrálódva sokkal magasabb hozzáadott értéket képviselő termelés felé elmozdulni, amiben a kutatás-fejlesztésnek, az innovációnak kitüntetett szerepe van.

Kelet-Közép-Európa, köztük Magyarország is Európa ipari központjává vált, a további felzárkózás szempontjából fontos, hogy a magasabb hozzáadott értéket képviselő termelés ebbe a régióba érkezzen, és ennek elérésében a Közép-európai Kezdeményezés fontos szerepet játszhat - hangsúlyozta az NGM államtitkára.