Vilmos, Bíborka
2 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Budaörs szembeszáll a rezsibüntetéssel

2013.09.27. 13:47

Fellebbez a Budaörsi Településgazdálkodási Kft. a hibás közműszámlák miatt rá kiszabott 101 millió forintos bírság ellen, mert álláspontja szerint nem vétett a számlák kiállításánál, közölte a település polgármestere pénteken az MTI-vel.

Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) közleményében jelezte: azzal, hogy ekkora összeg megfizetésére akarják kötelezni a céget, egy jól működő szolgáltatót "kergetnek csődhelyzetbe" a 30 ezres lélekszámú Budaörsön. A büntetés nagyságrendje kapcsán kitért arra is, hogy a jelentősebb, országos és regionális energiaszolgáltatókat 3-10 millió forint közötti bírságokkal sújtották. Felhívta a figyelmet arra, hogy négy hónapon át rendre beküldték a számlamintákat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, ám onnan mostanáig nem jeleztek semmiféle hibát.

"A szolgáltató cégeket jogszabállyal arra kötelezték, hogy tájékoztatás címén a kormány dicsőítését jelenítsék meg a közműszámlákon" - fogalmazott Wittinghoff Tamás, aki szerint "mondvacsinált ürügyekkel" szabtak ki súlyos büntetéseket néhány kisváros önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltató cégére.  Közölte: Budaörs nem fogja hagyni, "hogy tönkretegyék a jól működő szolgáltató cégét".

A Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője, Németh Szilárd szerdán jelentette be, hogy több mint félmilliárd forintnyi kötbér megfizetésére köteleztek országszerte összesen tíz távhőszolgáltató céget hibás számlázás miatt. Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott arról számolt be, hogy a megyében négy szolgáltatónál állapítottak meg jogszabálysértést, közülük eddig háromnál zárult le az eljárás.

Ezeknek a számlaképpel kapcsolatos jogszabályok megsértése miatt összesen több mint 285 millió forintot kell - jóváírás formájában - kötbérként megfizetniük: a Budaörsi Településgazdálkodási Kft.-nek 101 millió, a Százhalombattai Kommunális Szolgáltató Kft.-nek 130 millió, a Váci Távhő Kft.-nek pedig csaknem 55 millió forintot.