Buktad a pénzed, ha átvernek a neten

2013.09.27. 15:41

Az online csalások áldozatainak 41 százaléka sosem látja viszont a pénzét, az ilyen lopások azonban megfelelő védelemmel megelőzhetőek - derül ki a Kaspersky Lab és a B2B International közös felméréséből.

Elméletileg van arra esély, hogy a károsult a bank segítségével vagy jogi úton visszaszerezze pénzét, ha online csalás érte, de a felmérés szerint a válaszadók 41 százaléka soha semmit nem kapott vissza az ellopott összegből. További 14 százalék ennél szerencsésebb volt, mert legalább egy részét vissza tudta szerezni, míg a résztvevőknek csak 45 százaléka kapta vissza a teljes összeget.

A felmérés szerint a károk rendezésében a bankok és online áruházak együttműködőbbek az e-fizetési rendszerek kiszolgálóinál.  Az utóbbi ügyfelei közül mindössze 12 százalék kap teljes kárpótlást, míg online bankolás esetében ez a szám 15 százalék.

Nikolay Grebennikov, a Kaspersky Lab műszaki vezérigazgatója vírusvédelmi eszközök és ezeken belül is a billentyűzethasználat másolását megakadályozó alkalmazások használatát javasolja a bajok megelőzésére.

A trójaiak a legveszélyesebbek

"Az online bankrendszereket célzó trójaiak az egyik legrosszindulatúbb vírusok, hiszen a telepítés után azonnal, automatikus módon összegyűjtik az áldozatok számítógépén tárolt összes fizetési adatot, és az áldozatok nevében indítanak pénzügyi tranzakciót. A legnagyobb probléma, hogy ezek a trójaiak az operációs rendszerek legnépszerűbb alkalmazásainak sérülékenységeit használják ki, amelyen keresztül ha sikerül behatolniuk, a teljes számítógépet megfertőzik. Bár úgy tűnhet, hogy szinte reménytelen a trójaiak elleni védekezés, azonban mint mindenből, ebbl is van kiút" - mondta Nikolay Grebennikov

Léteznek a felhasználókat a trójai támadásoktól megvédő és víruskereső funkciójával ellátott olyan védelmi szoftverek, amelyek biztonságos böngészést tesznek lehetővé banki és más online fizetési felületeken. Erősen ajánlott a billentyűzethasználat lemásolását (keylogger) megakadályozó védelmi funkciók használata is.