154 milliót adózott a leggazdagabb pesti

2013.10.03. 17:57 Módosítva: 2013.10.03. 19:37
71 milliárd forinttal emelkedett a budapestiek és a Pest megyeiek jövedelme tavaly, családi kedvezményt pedig 21 ezerrel többen vettek igénybe. A XII. kerületben (Hegyvidéken) és Budaörsön élnek a legjobban, míg Csepelen és Nagykőrösön a legrosszabbul keresők.

A fővárosban és Pest megyében tízezerrel többen szereztek jövedelmet 2012-ben, mint egy évvel korábban, így a területi adóigazgatóságokhoz összesen 1 millió 298 ezer szja-bevallás érkezett – írja közleményében a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága.

760 milliót vallott be a leggazdagabb

A régió adózói 2983 milliárd forint összegű összevont jövedelmet vallottak be, az emberek 90 százaléka bérben kapta meg ezt pénzt. Az alkalmazottak éves szinten átlagosan 99 ezer forinttal több fizetést vihettek haza, mint 2011-ben, és az éves átlagos bér 2 millió 504 ezer forint volt.

102 adózó volt olyan szerencsés, hogy százmillió forintot meghaladó bérjövedelemről tudott beszámolni, a leggazdagabb adózó pedig összesen 760 millió forintot vallott be, amelyből 154 millió került az államhoz adó formájában.

Ugyan 2200-zal csökkent az egyéni vállalkozók száma, a vállalkozói kivét (az az összeg, amit önfoglalkoztatóként fizetésként kivonnak a vállalkozásból) az előző évhez képest ugyanakkor 491 millió forinttal emelkedett. A környékbeli egyéni vállalkozók éves szinten átlagosan 983 ezer forint kivétet számoltak el, ami 90 ezerrel több, mint korábban. A „toplista” első három helyét a közjegyzői szakma képviselői foglalják el.

Pénzből pénzt

Az elmúlt évben 217-en rendelkeztek százmillió forint feletti osztalékból származó jövedelemmel. A legnagyobb osztalékjövedelem meghaladta a 4,9 milliárd forintot, amelyet egy „információ, kommunikáció” nemzetgazdasági ágban működő társaság fizetett ki.

A legnagyobb ingatlanértékesítésből származó jövedelmet – 287 millió forintot – egy észak-budapesti adózó szerepeltette a bevallásában, amely a tavalyi év topbefizetését 83 millió forinttal haladta meg. Árfolyamnyereségből két adózó jutott egymilliárd forint feletti jövedelemhez.

Az elmúlt évben 21 ezerrel többen vettek igénybe családi kedvezményt. Összege 9,320 milliárd forinttal (2,6 százalékkal) nőtt, és meghaladta a 349 milliárd forintot. Az igénybe vevők átlagosan 1 millió 149 ezer forinttal csökkentették adóalapjukat.

Rózsadomb és Csepel

Az egy főre jutó összevont jövedelmek területenkénti megoszlását vizsgálva az derül ki, hogy a fővárosban a XII. kerületben (Hegyvidéken), Pest megyében pedig a Budaörsön élők keresnek a legjobban (3 millió 828 ezer forint, illetve 2 millió 969 ezer forint), míg a legkevesebbet a XXI. kerületben (Csepelen) és Nagykőrösön lakók visznek haza (2 millió 145 ezer, illetve 1 millió 685 ezer forint).

A fővárosban az I., a II., az V. és a XI. kerületben haladja még meg az egy főre jutó összevont jövedelem a hárommillió forintot, Pest megyében pedig Dunakeszin, Szentendrén és Gödöllőn a 2,5 millió forintot. A régióban közel 61 ezer személyi jövedelemadó törvény szerint adózó egyéni vállalkozói bevallást dolgoztak fel.

Jól megy a vállalkozóknak

A tételes költségelszámoló egyéni vállalkozók bevétele 2012-ben 317 milliárd forintra nőtt. Az egy főre eső bevétel 3,8 százalékkal emelkedett, összege elérte a 6 millió forintot. Az összes bevétel több mint kétharmada négy ágazatban – kereskedelem, gépjárműjavítás; feldolgozóipar; szakmai, tudományos, műszaki tevékenység; szállítás, raktározás – keletkezett.

A szakmai, tudományos, műszaki tevékenység területén dolgozók a korábbinál nagyobb mértékben, 4,4 százalékkal, az ingatlanszektorban pedig a korábbi visszaesést követően 2,8 százalékos emelkedéssel növelték bevételeiket.

A bevételek mellett az egyéni vállalkozók által elért eredmény is növekedett: 8,2 milliárdról 9,5 milliárd forintra. Ezen egyéni vállalkozói kör eredményesebb működését jelzi az adóhatóság szerint az is, hogy az elmúlt évben a nyereségesek növelni tudták eredményüket, a veszteségesek pedig csökkentették deficitjüket.