Vége a Veszprémi Nyomdának

2013.10.03. 08:37 Módosítva: 2013.10.25. 16:37

Több mint hatvanévi működés után felszámolási eljárás indult a tavaly új tulajdonoshoz került Veszprémi Nyomda Kft.-vel szemben – hivatkozza a Céginfo.hu adatait a Napi.hu. A vagyonmérleg elkészítése és a hitelezői igények bejelentése után derül majd ki, hogy a patinás társaságnak milyen piacképes vagyoneleme van, s az is, hogy mekkora adósságot hagyott maga után.

A cég fizetésképtelensége miatt a bíróság szeptember 18-ával rendelte el a felszámolását, a hitelezők a nyomdával szembeni követeléseiket október 28-ig jelenthetik be a kijelölt felszámoló Seratus Zrt.-hez. A nyomdán az új tulajdonos nem tudott segíteni, információink szerint elküldték a dolgozókat.

A megye több nyomdájának összevonásával 1952-ben létrehozott Veszprém Megyei Nyomdaipari Vállalatot a rendszerváltást követően magánosították, majd 1991 júliusában megalapították a Veszprémi Nyomda Kft.-t. A cég egy évvel később részvénytársasággá alakult, 1993-ban egy svájci befektető tőkeemelését követően bevezették a színes ofszet rotációs technológiát. Ezzel párhuzamosan további fejlesztések kezdődtek, amelyeket 2008-ig, jobbára saját erőből, a nyereség visszaforgatásával valósítottak meg. A színes periodikákat, reklámkiadványokat és újságokat előállító társaságot a gazdasági válsággal járó csökkenő rendelésállomány arra ösztönözte, hogy előremeneküljön és felgyorsítsa a fejlesztéseket. 2009-ben egy 600 milliós fejlesztéssel új gyártósort vásárolt, és a rotációs nyomótechnikát is fejlesztette. Ehhez az MKB Banktól mintegy 400 millió forintos hitel vett fel.

A nettó árbevétele 2 milliárd forint alá csökkent, a kintlévőségek behajtása is egyre több gondot okozott. (2011 végén a megrendelők közel 380 millióval tartoztak a cégnek.) Növelte a gondokat, hogy az energiaárak folyamatosan emelkedtek, a forint gyengült, miközben a cég a felhasznált alapanya­gok jelentős részét külföldről tudta csak beszerezni. 2010-ben a társaság vesztesége elérte a 122 millió forintot.

A következő évben létszámcsökkentéssel és egy racionalizálási programmal próbáltak úrrá lenni a gondokon, ám ezek az intézkedések a tovább csökkenő árbevétel mellett nem vezettek eredményre. A veszteség tovább nőtt, meghaladta a 130 millió forintot, a nyomda kötelezettségállománya pedig 684 millióról 789 millió forintra nőtt. A hiteleiket is egyre nehezebben tudták fizetni, ezért nem volt más megoldás, mint befektető után nézni.

Majd 2012 nyarán a Lakatos fivérek érdekeltségi körébe tartozó váci székhelyű IPress Center (IPG) Kft. megvásárolta a nyomda többségi tulajdonrészét. Abban bíztak, hogy az akkor öt vállalkozást - az IPG Hungary Zrt.-t, a MondAt Kft.-t, a Royal Press Nyomdát, az Unio-tech Kft.-t és a Teck Folm Kft.-t - tömörítő cégcsoport révén új, elsősorban külföldi piacok nyílnak meg a társaság előtt, sőt a költségeket és a konkurenciaharcot is tudják csökkenteni. A tranzakció lezárásakor – a tavaly augusztusban kiadott közlemény szerint – az új tulajdonos Vácott kívánta koncentrálni a hazai rotációs magazingyártást, s arra törekszik, hogy az érdekeltségi körükbe tartozó cégek összehangolják tevékenységüket. A Veszprémi Nyomdán azonban az IPG sem tudott segíteni, a társaság szeptemberben lehúzta a rolót.

Veszprémi Nyomda Kft.-adatok
   Létszám (fő) Nettó árbevétel (M Ft) Eredmény (M Ft)
2010 98 1948 -122
2011 96 1864 -138
2012 48 n. a. n. a.   
2013 6 n. a. n. a.
 Forrás: Forrás: Ceginfo.hu, IRM Cégszolgálat

A 140 millió forint jegyzett tőkéjű társaságnak nincs online elérhető 2012-es mérlege, a cégadatok szerint 2011-ben nettó 1,864 milliárd forintos árbevétel mellett közel 138 milliós veszteséggel zárta az évet. Ekkor 96 főt foglalkoztatott, 2012-ben a tulajdonosváltás évében már csak 48-at, a jelenleg hatályos adatok szerint pedig mindössze hatot. A cég többségi tulajdonosa a West-press Center Kft., amely adóvégrehajtás alatt áll. A nyomda ellen több végrehajtás is indult, adóhatósági és bírósági is. 

A Lakatos fivérek a dolgozókat részben átvették az Ipress Centerbe, akit nem lehetett, annak kifizették a végkielégítését, majd rendezték a Veszprémi Nyomda akkor fennálló adótartozásait és a beszállítói tartozások túlnyomó részét is, ezután pedig márciusban eladták tulajdonrészüket a cégben" - közölte a Napi-val a társaság.