A fejlett munkaerőpiacok még gyengélkednek

2013.10.06. 09:40

A fejlett gazdaságok munkaerőpiacai továbbra is gyengélkednek, jövőképük azonban pozitív a Global Economy Watch, a PwC legfrissebb, a nemzetközi gazdasági történéseket vizsgáló havi kiadványa szerint.

A fejlett gazdaságokban 2008 második negyedéve óta körülbelül 7 millió állás szűnt meg. A globális gazdaság ugyanebben az időszakban 37 millió új munkahelyet teremtett. Vagyis minden egyes nyugaton elveszett állásra válaszként 6 új munkahely nyílt a felemelkedő gazdaságokban, írja közleményében a globális könyvvizsgáló és tanácsadó cég.

A döntéshozók és a vállalatok egyaránt kénytelenek igazodni ehhez az új helyzethez. Pozitívum, hogy a fejlett gazdaságokban megfigyelhető szabad kapacitás azt jelentette az Egyesült Államok és más fejlett országok központi bankjainak, hogy képesek voltak nagy mennyiségű likviditást pumpálni a piacokba, az infláció ésszerű szinten tartásával egyidejűleg.

Hátrányos hozadéka viszont a helyzetnek, hogy a hosszabb időre munka nélkül maradt emberek hajlamosak veszíteni a tudásukból. Ezért az amerikai vállalatok egyre több időt és energiát fordítanak az újonnan felvett munkaerő képzésére, ami rövid távon meglehetősen megterheli az árrésüket.

Októberben a világ politikai, gazdasági döntéshozói Washingtonban gyűlnek össze megvitatni a globális kilátásokat. A PwC makroökonómiával foglalkozó csapata szerint a fejlett gazdaságok fenntartható talpraállásáról alkotott előrejelzés, 2010 óta először, várhatóan pozitív végkicsengésű lesz.

A szakértők az eurózóna további, fokozatos növekedését jósolják, közel 1 százalékos átlagos bővüléssel számolva 2014-ben. Az Egyesült Államok várhatóan tekintélyt parancsoló, 2,7 százalékos növekedést fog produkálni. A globális gazdaság számára a fejlett országok pozitív jövőképe ellenére még mindig csak 3 százaléknyi erősödés van kilátásban. Ennek oka, hogy az olyan fejlődő országok, mint India, Indonézia, Törökország, Dél-Afrika és Brazília nehézségekkel küzdenek, mivel a tőke elkezdett visszaszivárogni a fejlett gazdaságokba.

A fejlett gazdaságok esetében is szükséges kockázatokkal számolni. Az eurózóna még mindig csak az elején tart az új banki infrastruktúrájának felépítésében, az Egyesült Államok pedig további költségvetési és adósságplafon-vitákra készül. Ráadásul a fejlett országok gazdasági növekedése felduzzasztja a hosszú távú piaci kamatlábakat, ami nehezíti a költségek finanszírozását szerte a világban, olvasható a PwC közleményében.