Többlettel zárt az államháztartás szeptemberben

2013.10.07. 16:47

Az államháztartás szeptemberben 12,1 milliárd forintos többlettel zárt. Az eredeti éves hiánycél 108 százalékán állunk a 949,1 milliárd forintos mínusszal, az időközben 1050 milliárd forintra emelt hiánycélhoz képest viszont nem olyan vészes a helyzet.

Az államháztartáson belül szeptemberben a központi költségvetés 13,9 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 6,6 milliárd forintos többlettel, az elkülönített állami pénzalapok 8,4 milliárd forintos hiánnyal zártak szeptemberben.

A kormány várakozásai szerint decemberben jelentős többletbevétellel számolhat a költségvetés, ami hozzájárulhat az elvárt éves hiánycél eléréséhez. Szeptember végéig a 2012. évhez képest több adóbevétel folyt be egyes adónemekből, ilyenek például a személyi jövedelemadó, a regisztrációs adó, a pénzügyi szervezetek különadója, valamint az illetékbevételek.

A kiadási oldalnál többletkiadást jelentett, hogy az önkormányzati feladatok és azok finanszírozása több területen átkerült az államháztartás központi alrendszerébe. Ennek következtében a központi költségvetés szeptember végi kiadásai tavalyhoz képest megnőttek.

Idén már központi kiadásként jelentkeznek az átvett egészségügyi, szociális és egyéb intézmények - pl. kórházak, fogyatékkal élőket gondozó intézmények, gyermekvédelmi intézmények - kiadásai, valamint a köznevelésben a pedagógusok illetménye. A vasúti és közúti közlekedési támogatások, a lakásépítési támogatások és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is meghaladták az előző évi kifizetéseket.