Nagy a jólét, de főleg Amerikában

2013.10.09. 10:56

Úgy 241 ezer milliárd dollárunk van együtt, nekünk, emberiségnek. Állítólag soha nem álltunk ilyen jól, legalábbis a Credit Suisse szerint a globális háztartási vagyon tavalyhoz képest 4,9 százalékkal nőtt, ami rekordot jelent.

A többlet nagy része az Egyesült Államokból származik, Észak-Amerika most először előzte meg Európát. A feltörekvő piacok vagyonfelhalmozási sebessége viszont az elmúlt évben visszaesett, részben a brazil és orosz árfolyamszint-változások miatt.

A Credit Suisse Global Wealth Report a világ háztartási vagyonát igyekszik számba venni. Szándékaik szerint a legszegényebbek dollárban alig kifejezhető értékeire és a milliárdos felhalmozásokra egyaránt tekintettel vannak. Idei megállapításaik szerint a legnagyobb átlagos vagyonnal a svájci háztartások rendelkeznek, a közepes jövedelműek helyzetét kifejező mediánérték viszont Ausztráliában a legmagasabb.

Az egyenlőtlenség továbbra sem csökken. Az emberiség szegényebbik fele a teljes vagyonkincs mindössze 1 százalékán osztozik, eközben a leggazdagabb 10 százaléké az értékek 86 százaléka.

Az USA-ban él messze a legtöbb dollármilliomos: több mint 13,2 millió embernek van legalább egymilliós vagyona, a több mint 50 millió dollárral rendelkező szuperelitben 46 ezren vannak az Egyesült Államokban.