Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Rogán: Ingyenes lesz a kártyás fizetés

2013.10.09. 12:08

Jövő héten beadják a parlamentnek azt a javaslatot, amely eltörli a kártyás fizetések utáni tranzakciós illetéket, és ingyenessé teszi a havi kétszeri pénzfelvételt 150 ezer forintig, mondta Rogán Antal a Fidesz frakcióvezetője az Indexnek.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a kormány lesöpörte az asztalról Varga Mihályék bankoknak kedvezőbb javaslatát. A nemzetgazdasági miniszter korábbi hírek szerint egy olyan javaslatot dolgozott ki, amely kötelezővé tette volna a bankokban az alapszámla bevezetését, a kedvezmények pedig csak az alapszámlásokra vonatkoztak volna. Korábban azonban már érkeztek arról hírek, hogy a Fidesz vezetése az NGM javaslatát a bankok lobbijának tekinti, mivel az kisebb veszteséget okozott volna a pénzintézeteknek, mint a Rogánék-féle ötlet.

Mint azt korábban megírtuk, a tranzakciós adó bevezetése miatt elképesztő mértékben megugrottak a bankolás költségei, a kormány az adócsökkentéssel saját intézkedését korrigálná.

 

Az ingyenes készpénzfelvétel viszont a készpénz felé tereli a lakosságot, ami nem jó. A készpénz ugyanis a korrupció és a feketegazdaság kedvenc búvóhelye. Az elektronikus pénzforgalmat sokkal könnyebb ellenőrizni, és sokkal nehezebb átutalások vagy kártyás fizetés útján adót csalni, csúszópénzt fizetni vagy jövedelmeket elhallgatni. A bankjegyek útját viszont szinte lehetetlen vagy legalábbis nehézkesebb feltérképezni.

Nem is csoda, hogy a Magyar Nemzeti Bank évek óta a készpénzhasználat visszaszorítása mellett kampányol, ezzel érvelt legutóbb a Bankszövetség is. Legutóbb évi 100 milliárd forintra becsülték a készpénzben tobzódó feketegazdaság okozta társadalmi veszteséget. Az viszont éppen a jegybank számaiból látszik, hogy a forint bevezetése óta még soha annyi készpénz nem forgott a gazdaságban, mint napjainkban, úgy, hogy még nincs kötelezővé tett ingyenes pénzfelvétel sem.

A kártyás fizetés utáni tranzakciós illeték eltörlését viszont a Bankszövetség is üdvözölte, a költségvetésből kalkulációk szerint nagyjából 5-6 milliárd esik ki ezzel.