Vargáék beszóltak az IMF-nek

2013.10.09. 15:22

„Az IMF tévesen méri fel a magyar gazdaság teljesítményét” – véli a Varga Mihály vezette NGM. A magyar nemzetgazdaság vezetői a Nemzetközi Valutaalap kedden publikált előrejelzései alapján jutottak erre a megállapításra.

Közleményükben azt írják, hogy a valutaalap idei évre adott GDP növekedés-előrejelzése nincs összhangban a javuló konjunktúramutatókkal, illetve a második félévben várt exportpiaci fellendüléssel és keresletnövekedéssel sem.

Téves értékelés

Vargáék úgy vélik, a pedagógus-életpályamodell bevezetése, a novemberi rezsicsökkentés és Matolcsy hitelprogramjának kiterjesztése mind olyan keresletnövelő tényezők, amelyekkel nem számolnak az IMF szakemberei. A valutaalap idei évre adott 0,2 százalékos növekedés-előrejelzése az NGM szerint jelentősen alulbecsli a magyar gazdaság várható teljesítményét. A tárca 0,9 százalékos bővüléssel számol.

„Az IMF a magyar inflációs folyamatokat is tévesen értékeli” – bírálta az NGM a nemzetközi szervezetet. Szerintük ugyanis az IMF idei évre vonatkozó 2,3 százalékos inflációs előrejelzése a január–augusztus havi adatok ismeretében csak oly módon teljesülhetne, ha az év hátralévő részében az infláció 2 százalékponttal megugrana. „Ez a lehetőség kizárható, sőt, az őszi rezsicsökkentésnek köszönhetően a havi infláció decemberben minden korábbi megfigyelt értéknél is alacsonyabb lehet” – írták Varga Mihályék.

Nem ismerik a folyamatokat

A tárca szerint nemcsak a növekedést, az inflációt, a keresletet becsli rosszul a valutaalap, de a „munkanélküliségi rátára vonatkozó előrejelzése a magyar munkaerő-piaci folyamatok hibás ismeretéről tanúskodik”.

Azt írják, a legutolsó rendelkezésre álló június–augusztus havi munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi év adatánál. Az év első nyolc hónapjában a munkanélküliségi ráta átlagosan 0,3 százalékponttal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakánál. Ezek alapján szerintük nehezen értelmezhető az IMF azon várakozása, hogy a 2013. évi munkanélküliségi ráta 0,4 százalékponttal magasabb lesz a 2012. évinél. Szerintük a 2013. évi munkanélküliségi ráta az IMF által prognosztizált 11,3 százalék helyett várhatóan 10,5 százalékra teljesül.

„Tekintettel arra, hogy az IMF 2013. évre adott előrejelzése megalapozatlan, a 2014. évre vonatkozó előrejelzés megalapozottsága is kétségbe vonható, mivel téves 2013. évi bázisra épül” – törnek pálcát a teljes jövő évi előrejelzés felett.

Dacára, hogy az IMF Vargáék szerint szinte mindenben téved, egy adatot mégsem kérdőjeleznek meg: a valutaalap költségvetési hiányról szóló előrejelzését. A megjelent előrejelzésben a költségvetési hiányt 2013-ban 2,7 százalékra, 2014-ben 2,8 százalékra jósolják. Ebben egyébként az az érdekes, hogy már a magyar kormány sem számol 2,7 százalékos hiánnyal idén, jó, ha három százalék alatt marad.